Аденом на хипофизата – какво представлява? 

Аденом на хипофизата – какво представлява? 

Аденомът на хипофизата е вид тумор, който се развива в хипофизната жлеза. Той може да бъде функционален, което означава, че произвежда хормони, или нефункционален, като не произвежда хормони.

 

Функционални аденоми

Симптомите на функционалните аденоми зависят от типа произвеждани хормони като пролактин, растенето хормон, полови хормони, ТСХ, АКТХ, като могат да включват проблеми с менструалния цикъл, импотентност, главоболие, проблеми със зрението, промени в телесното тегло, промени в настроението и др. 

 

Нефункционални аденоми:

Нефункционалните аденоми обикновено предизвикват симптоми чрез своя размер и натиск върху околните тъкани, което може да доведе до главоболие, загуба на зрение, промени в телесното окосмяване, сексуални дисфункции и проблеми с растежа при деца.

 

Лечение:

Лечението на аденомите на хипофизата може да включва консервативно лечение с лекарства /при микроаденомите/ или неврохирургическа интервенция, когато аденомите са с големи размери /макроаденони/, лъчетерапия или комбинация от тези методи. 

Операцията се извършва, когато туморът е голям и предизвиква сериозни симптоми или усложнения. В някои случаи, особено при малки аденоми, може да се използват медикаменти за намаляване на размера на тумора и облекчаване на симптомите.

 

Диагностика: 

Диагнозата на аденом на хипофизата се поставя чрез комбинация от хормонални изследвания и образни техники като ЯМР или компютърна томография. Някои случаи на аденоми се откриват случайно при други изследвания.

 

Различни фактори могат да увеличат риска от развитие на аденом, включително генетична предразположеност, излишно тегло, тютюнопушене, нездравословна диета и наличие на системни заболявания, особено след 45-годишна възраст. Не е доказана връзка между аденомите и възпалителни заболявания или сексуална активност.

 

При оплаквания и съмнение за аденом на хипофизата или хормонални проблеми, консултирайте се с ендокринолог. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог