Аденоми на надбъбречната жлеза

Аденоми на надбъбречната жлеза

Аденомът на надбъбрека е доброкачествено образувание на жлезата, което може да бъде активно /да произвежда хормони/ или неактивно /без хормонална секреция/. 

Активните аденоми произвеждат хормони, което може да доведе до различни патологични състояния като синдром на Кушинг и първичен хипералдостеронизъм – Синдром на Кон или феохромоцитом /произвеждащ адреналин, норадреналин/. 

  • Симптомите на синдром на Кушинг включват затлъстяване, бърза умора, мускулна слабост, висока кръвна захар, високо кръвно налягане, ниски стойности на калий, а при алдостеронизъм – умора, главоболие, високо кръвно налягане, ниски стойности на калий в кръвта, скованост и в по-крайни случаи парализа. 

Хормонално неактивните аденоми обикновено не са съпроводени със симптоми и често се откриват случайно по време на медицинско изследване за друго заболяване.

  • Диагностиката на аденом на надбъбречната жлеза включва кръвни изследвания – изследване на хормоните кортизол, алдостерон и нефрини, както и образна диагностика –  ултразвук или компютърна томография на коремни органи. 

Целта е да се установи дали туморът е доброкачествен или злокачествен и дали има хормонална активност. Най-често се използва компютърна томография с венозно контрастно усилване за точна диагноза.

  • Лечението на аденом обикновено е хирургично и може да доведе до пълно възстановяване. Размерът и местоположението на аденома, както и дали произвежда хормони, определят подхода към лечението. 

При малки размери /под 4 см/, които не влияят на функционирането на органа, се извършва само наблюдение, а при аденоми, които произвеждат хормони или са над 4 см големина, се провежда операция. 

Възможни методи на лечение включват конвенционална хирургия с премахване на аденома или ендоскопска /безкръвна/ хирургия. 

При установяване на аденом на надбъбречната жлеза или високо артериално налягане, което трудно се повлиява от лечение, е необходима консултация с ендокринолог за оценка на надбъбречната функция и изключване на аденом на надбъбречните жлези. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог