Анти-Мюлеров Хормон: Роля и Значение в Репродуктивното Здраве

Анти-Мюлеров Хормон: Роля и Значение в Репродуктивното Здраве

Анти-Мюлеровият хормон (AMH), известен още като мюлериан инхибиращ фактор (MIF), играе ключова роля в репродуктивното здраве. Той е гликопротеин, произвеждан предимно от гранулозните клетки на яйчниците при жените и от Сертоли клетките в тестисите при мъжете.

 

Ролята на AMH при Жените

При жените AMH е индикатор за овариалния резерв и фертилността. Нивото на AMH в кръвта отразява броя на останалите яйцеклетки и може да бъде използвано за оценка на репродуктивния потенциал и предсказване на настъпването на менопаузата. Освен това, AMH се използва за мониторинг на жени, подложени на лечение за безплодие, като ин витро фертилизация (ИВФ).

 

Ролята на AMH при Мъжете

При мъжете AMH е важен в ранните етапи на развитие на мъжките полови органи. Той подпомага инхибирането на развитието на мюлеровите канали, което е ключово за правилното формиране на мъжките репродуктивни структури.

 

Измерване и Тълкуване на AMH

Измерването на AMH се извършва чрез кръвен тест и може да се прави по всяко време от менструалния цикъл. При жените високите нива на AMH могат да насочват към синдром на поликистозни яйчници (PCOS), докато ниски стойности могат да сигнализират за намаляващ овариален резерв. Важно е да се отбележи, че AMH сам по себе си не е достатъчен за диагностициране на безплодие и трябва да се разглежда в контекста на други изследвания и клинични находки.

 

Важността на AMH в Репродуктивната Медицина

Анти-Мюлеровият хормон е значим инструмент в репродуктивната медицина, тъй като предоставя важна информация за фертилния статус на жената. Той е полезен при планирането на семейството, както и при вземането на информирани решения относно репродуктивното здраве.

 

Заключение

Анти-Мюлеровият хормон е важен маркер за репродуктивното здраве както при мъже, така и при жени. Неговото измерване и тълкуване могат да предоставят ценна информация за оценка на фертилитета и планирането на семейството. Въпреки това, важно е да се подчертае, че диагностицирането на репродуктивните възможности става комплексно с намесата на репродуктивни специалисти и панел от изследвания. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог