Ашваганда – как влияе на хормоните?

Ашваганда – как влияе на хормоните?

Последък все по-често пациентите в кабинета ме питат относно действието на билката ашваганда и дали е уместно да я приемат като хранителна добавка. 

Ашваганда, известна още като „Withania somnifera“, е билка, която се използва широко в аюрведичната медицина. Тя е популярна със своите адаптогенни свойства, които помагат на тялото да се адаптира към стрес.

Ето някои от възможните ефекти на ашваганда върху хормоните:

  1. Влияние  върху стреса и кортизола: Ашваганда може да помогне за намаляване на нивата на стресовия хормон кортизол в тялото.
  2. Щитовидната жлеза:  Има известни доказателства, че ашваганда може да подобри функцията на щитовидната жлеза, особено при хора с хипотиреоидизъм.
  3. Репродуктивни хормони: Някои изследвания показват, че ашвагандата може да подобри репродуктивното здраве и да увеличи нивата на тестостерон при мъжете.
  4. Инсулинова чувствителност: Ашваганда може да подобри инсулиновата чувствителност и да помогне в управлението на кръвната захар.

Важно е да се отбележи, че много от изследванията са предварителни и се нуждаят от по-нататъшни проучвания за потвърждаване на тези ефекти. Също така ашваганда може да взаимодейства с определени лекарства и може да не е подходяща за всички хора, особено за бременни и кърмещи жени. Винаги е препоръчително да се консултирате и проследявате от ендокринолог, който да прецени дали е уместно да  започнете прием на ашваганда или която и да е друга билка.  

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог