Балансирано хранене – как да го въведем в рутината си

Балансирано хранене – как да го въведем в рутината си

Когато става въпрос за диети и отслабване, непременно се говори за така нареченото балансирано хранене. Какво е това и защо е толкова важно – прочетете статията: 

Балансираното хранене е ключово за поддържане на добро физическо и психично здраве. Основните принципи включват:

  1. Разнообразие: Включване на храни от всички групи – плодове, зеленчуци, въглехидрати, млечни продукти, протеини и здравословни мазнини. Тези храни осигуряват необходимите фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и други хранителни вещества. 
  2. Съотношение на хранителните вещества: Препоръчителното съотношение е около 50% салата от свежи зеленчуци, 30% протеини и 20% сложни въглехидрати / хляб, картоф, ориз.
  3. Хранене без крайности: Избягване на строги диети и фокусиране върху постепенни и естествени промени в хранителните навици.
  4. Слушане на тялото: Разпознаване на сигнали от тялото и избягване на храни, които причиняват дискомфорт или нежелани реакции.
  5. Хранене с наслада: Избор на храни, които са не само полезни, но и доставят удоволствие.
  6. Храна с висока хранителна плътност: Консумация на храни, богати на макронутриенти, за поддържане на оптимално здраве.
  7. Качество и количество: Избор на естествени, непреработени храни и контрол върху количеството на консумираната храна.
  8. Простота в храненето: Приготвяне на прости ястия с няколко основни продукта.

 

Балансираното хранене помага за предпазване от хронични заболявания като затлъстяване, захарен диабет, подобрява психичното здраве и поддържа мозъка в добро състояние. Важно е да се осигурява равномерен прием на хранителни вещества през целия ден, като се спазват основните и междинни хранения.

При проблемно тегло и лоши хранителни навици, консултирайте се с ендокринолог и диетолог. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог