Д-р Мария Калинкова в интервю за BENU: Естрогенът и женското здраве

Д-р Мария Калинкова в интервю за BENU: Естрогенът и женското здраве

Какво представлява естрогенът?

Естрогенът е основният женски полов хормон, който се произвежда предимно в яйчниците и малка част от него в надбъбречните жлези. Той играе важна роля в регулирането на женските репродуктивни функции, цикъла на менструацията, бременността и други физиологични процеси в организма.

Видове естроген
Съществуват три основни типа на естроген, които се произвеждат в женския организъм:

1. Естрадиол (E2) – това е най-активният и основен тип естроген, който се произвежда предимно в яйчниците на жените. Естрадиолът играе важна роля в регулирането на женските репродуктивни функции и оказва влияние върху различни аспекти на здравето.

2. Естриол (E3) – този тип естроген се синтезира в по-малки количества в организма и представлява най-слабоактивният от трите типа. Обикновено естриолът се смята за основен естроген по време на бременност.

3. Естрион (E1) – това е третият тип естроген, който се произвежда през женския живот. Естрионът е по-слабо активен от естрадиола, но играе важна роля в регулирането на симптомите на менопаузата и други физиологични процеси.

Всички тези видове на естроген работят заедно, за да поддържат здравословно функциониране на женските репродуктивни органи и общото здраве на организма.

Каква е неговата функция?

Естрогенът има множество функции в тялото, включително:

 • подпомагане на растежа и обикновеното развитие на женските полови органи,
 • поддържане на здравето на костите и съдовете,
 • контролиране на нивата на холестерол,
 • влияние върху мозъчните функции и настроението.

По време на прехода на менопаузата естрогенът започва да намалява, което може да доведе до промени в тялото и симптоми като:

 • горещи вълни;
 • нарушения на съня;
 • умора;
 • промени в настроението и други.

Освен това, при ниски нива на естроген, има повишен риск от развитие на остеопороза, както и риск от сърдечно-съдови инциденти. Това се дължи на факта, че естрогенът указва влияние върху много аспекти на организма и неговата намаляваща продукция може да създаде различни проблеми.

Рискови фактори и причини, които повлияват нивата на естроген?

Някои от рисковите фактори и причини, които могат да намалят нивата на естроген в организма, са:

1. Недостатъчен хранителен прием – лошото хранене и дефицитът на определени хранителни вещества, като например витамини и минерали, може да доведе до намаляване на нивата на естроген, както и на останалите полови хормони и да доведе до спиране на менструацията.

2. Прекомерната употреба на алкохол може да намали производството на естроген в организма.

3. Тютюнопушенето може да намали нивата на естроген, като е доказано, че при пушачи менопаузата настъпва по-рано, сравнено с непушачи.

4. Химически вещества, като например вредни вещества от околната среда или химикали, може да доведат до намаляване на естрогенната активност.

5. Липсата на физическа активност може да доведе до намаляване на нивата на естроген в организма.

6. Намалената функция на щитовидната жлеза може да доведе до намаляване на естрогенните нива, тъй като щитовидната жлеза играе важна роля в метаболизма на хормоните.

 Рискови фактори, водещи до повишаване на естрогена

Някои фактори и причини, които могат да повишат нивата на естроген в организма, включват:

1. Хормоналните терапии или лекарства, които съдържат естрогени, могат да увеличат нивата на естроген в организма.

2. Дисфункция на щитовидната жлеза – хипертироидизмът, при който щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, може да доведе до повишаване на нивата на естроген.

3. Цирозата на черния дроб/Чернодробната недостатъчност може да доведе до нарушаване на метаболизма на естрогените и това да увеличи нивата им в организма.

4. Някои хранителни добавки, като например соевият протеин или изофлавони, могат да съдържат растителни естрогени, които да увеличат нивата на естроген в организма.

5. Наднорменото тегло може да доведе до прекомерно производство на естрогени от мастните клетки, което може да увеличи нивата на естроген в организма.

6. С възрастта на жената, в периода на перименопауза, естрогенните нива обикновено варират и могат да се увеличат за кратко. Това се дължи на намаляващата функция на яйчниците и други фактори, свързани с процеса на стареене.

Тези фактори могат да влияят на баланса на хормоните в организма и да предизвикат промени в нивата на естрогена. Важно е да се консултирате с лекар или специалист, ако имате въпроси или притеснения относно нивата на естроген във Вашия организъм.

По какво можем да разберем, че има отклонение в нормите на естрогена – симптоми?

Неравновесие в нивата на естрогените в организма може да се прояви с различни симптоми, в зависимост от възрастта на лицето.

При промяна в нивата на естрогени в организма, може да се наблюдават следните отклонения:

Необичайни менструални цикли – обилните и болезнени менструации могат да бъдат индикатор за повишено ниво на естрогените, докато оскъдното кървене и по-краткият месечен цикъл при жената може да е знак за недостатъчност на естрогени.

Променен растеж на косата – усиленият растеж на косата и доброто здраве на косъма е показател за високи естрогени, докато при изтъняване на косъма и усилен косопад може да се касае за спад в нивата на женския полов хормон.

Промени в теглото – бързо увеличаване или намаляване на теглото, особено в областта на корема, може да бъде причинено от неравновесие в естрогенните хормони. При жени в менопауза, например когато нивата на естрогени са ниски, се наблюдава натрупване на мастна тъкан в областта на корема, докато при нормални нива или високи нива на естрогени това не се наблюдава.

Промени в настроението – неравновесие в естрогените може да доведе до промени в настроението, депресия, раздразнителност или чувство на умора. Тези симптоми са най-изразени именно в периода на перименопауза и менопауза.

Проблеми със съня – някои хора могат да изпитват затруднения със съня при стрес или неравновесие в естрогените, най-вече когато има спад в производството на тези хормони.

Кога да се консултираме с лекар и какви изследвания се правят?

 • При оплаквания от:
  промени в настроението,
  промени в интензитета и продължителността на менструацията,
  топли вълни,
  промени в съня,
  наддаване на тегло

е добре да се изследват женските полови хормони – естрадиол, както и фоликуло-стимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон и прогестерон, за да се оцени яйчниковата функция.

Протокол на действие след установени отклонения?

На първо място в лечението са:

балансираното хранене с достатъчен прием на протеини, въглехидрати, мазнини и фибри;
редовна физическа активност;
намаляване на стресовите фактори;

При лекостепенни отклонения се препоръчват симптоматична терапия, както и фитоестрогени, но при случаи на ранна или преждевременна менопауза, с изразени оплаквания от общо неразположение, средство на избор е хормоно-заместителната терапия.

Как да се погрижим за баланса на естрогена в женското тяло -препоръки?

За да поддържате баланса на естроген в женското тяло, е важно да следвате тези съвети:

1. Включете в диетата си храни, богати на фибри, като плодове, зеленчуци и цели зърнени храни. Осигурете си достатъчно протеини. Омега-3 мастните киселини също са полезни като хранителна добавка или в състава на храни като семената на лен, риба и авокадо.

2. Редовните упражнения може да помогнат за регулирането на естрогените, като например ходене, бягане или йога.

3. Стресът може да повлияе на равновесието на естрогените в организма. Йогата, медитацията или дълбокото дишане могат да помогнат да се справите със стреса и да поддържате естрогените в нормални нива.

4.  Опитайте се да избягвате излагането на токсични вещества, като например пестициди и химикали, които могат да повлияят на естрогените в организма.

5. При съмнения в отклонения в нивата на естроген е важно да се консултирате с ендокринолог или гинеколог.

Прочетете цялата статия на д-р Мария Калинкова в BENU тук.