Д-р Мария Калинкова в интервю за Момичетата от града: Повечето хормонални проблеми започват дискретно

Д-р Мария Калинкова в интервю за Момичетата от града: Повечето хормонални проблеми започват дискретно

Много често женските здравословни проблеми се приписват на хормонален дисбаланс. Можем ли да виним хормоните за всичко?

Жените са сложно хормонално устроени и много често проявяват симптоми, предизвикани от хормонален дисбаланс. Хормоните имат ефект върху всички органи и системи и когато има промяна в тяхното количество и действие това може да доведе до редица здравословни проблеми при жените, като например нередовни менструации, проблеми със зачеването, перименопаузални симптоми, промяна в теглото и метаболитните функции, настроението и редица други оплаквания.

Въпреки това не можем да виним хормоните за всички проблеми или симптоми, които жените изпитват. Важно е да се консултирате с ендокринолог, за да се установи точната причина за Вашия конкретен проблем, и да се предприемат подходящи действия.

Как да разпознаем хормонален проблем? 

Хормоналните проблеми могат да се разпознаят по различни начини, включително чрез наблюдение на симптомите и провеждане на специализирани изследвания. Повечето хормонални проблеми започват дискретно с промяна в кожата, косата, ноктите, засягат често настроението, съня и емоциите. При жените честа проява на хормонален проблем е промяна в менструалния цикъл – по отношение на редовност, интензитет и продължителност. Метаболитните процеси – обмяна на въглехидрати, белтъци, мазнини също могат да бъдат засегнати, което често води до наддаване на тегло и целулит, загуба на мускулна маса.

Кои са основните фактори за отключване на заболявания на щитовидната жлеза? И кои са най-честите тиреоидни заболявания? 

Заболяванията на щитовидната жлеза са много често срещани, особено при жените. Най-често се унаследяват, като се изявяват след силен стрес, неправилно хранене, липса на достатъчно сън и физическа активност.

Най-честите заболявания на щитовидната жлеза са свързани с нейната функция – проява на намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, най-често причина за това е тиреоидитът на Хашимото. По-рядко се наблюдава и хипертиреоидизъм – при Базедова болест и възпалителни заболявания.

Честотата на възлите на щитовидната жлеза е също висока, установено е, че половината от населението има поне един възел в щитовидната жлеза. Те по своята характеристика могат да бъдат кистични /пълни с течност/ или солидни /плътни/. Съответно могат да са доброкачествени до 95% от случаите и злокачествени.

Д-р Мария Калинкова в интервю за Момичетата от града: Повечето хормонални проблеми започват дискретно - Изображение 1
Има ли наследственост и каква профилактика може да се приложи? 

Да, наследствеността играе роля при заболяванията на щитовидната жлеза. Хора, чиито близки роднини /предимно по женска линия/ са имали проблеми с щитовидната жлеза, имат по-голям риск от развитие на съществуващи щитовидни заболявания. Влияние оказват също и факторите на околната среда като стрес, начин на живот, тютюнопушене.

За профилактика на заболявания на щитовидната жлеза е важен начинът на живот – хранене, физическа активност, сън. Освен това е от първостепенно значение профилактиката с провеждане на редовни изследвания и консултация с ендокринолог.

Колко често трябва да посещаваме ендокринолог? 

За хора без проблеми с щитовидната жлеза е препоръчително да посещават ендокринолог веднъж на година или на всеки 1-2 години. Ако има наследствени фактори или други рискови фактори за заболяване на щитовидната жлеза, честотата на прегледите може да бъде увеличена. При известни проблеми или заболявания на щитовидната жлеза посещението при ендокринолог е съобразено с индивидуалните нужди на пациента и контрола на състоянието му.

Вижте статията тук.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог