Дефицити на микро и макроелементи

Дефицити на микро и макроелементи

Дефицитът на микро- и макроелементи като цинк, селен, магнезий, калций, желязо, калий и натрий може да има редица негативни последици за организма.

Ето някои от тях:

  1. Цинк: Недостигът на цинк може да доведе до намалена имунна функция, забавено заздравяване на рани, загуба на апетит, промени във вкуса, косопад, депресия и нежелана загуба на тегло. Заедно с вит. А, има отношение към зрението. Храни, богати на цинк, са меса и колбаси, морски дарове, боровинки, малини и къпини, зеле, бразилски орехи и кедрови ядки, жито.
  1. Селен: Недостигът на селен може да бъде свързан с намалена имунна функция, повишен риск от инфекции, когнитивни проблеми и проблеми с щитовидната жлеза. Селенът е мощен антиоксидант и забавя стареенето на клетките. Най-богат източник от храната на селен са бразилските орехи и чесънът.
  1. Магнезий: Недостигът на магнезий може да доведе до мускулни съкращения и спазми, натрупване на стрес и нервозност, главоболие, умора и нарушен сън и прескачания на сърцето. Богат източник на магнезий са ядки – бадеми и лешници, семена на чия и сусам, зеле, спанак и брюкселско зеле, шоколад с високо съдържание на какао.
  1. Калций: Недостигът на калций може да доведе до остеопороза, слаби кости, зъбни проблеми и повишен риск от кардиоваскуларни заболявания, схващания и скованост на долни и горни крайници. Най-богат източник на калций са храни от млечен произход – млека, сирена, месо, ядки.
  1. Желязо: Недостигът на желязо може да доведе до анемия, която се проявява със слабост, умора, нискокачествен сън, главоболие, отоци по лицето, косопад и затруднена концентрация. Най-богат източник на желязо са месата, най-вече черен дроб, млечни продукти, зеленчуци като коприва, спанак, лапад, ядки.
  1. Калий: Недостигът на калий може да доведе до нервна нестабилност, мускулни слабости, нерегулярни сърдечни ритми и увреждане на равновесието на тялото. Богат източник на калий са картофи, сушени плодове като кайсии, банани.
  1. Натрий: Недостигът на натрий може да доведе до мускулни спазми и спазми, да провокира замайване и главоболие, да промени вкусовите предпочитания и да намали апетита, може да повлияе на способността на организма да се регулира и значително да засили потенето. Храни, богати на натрий, са обикновената готварска сол, като се препоръчва да се подсолява всяка храна.

За да се предотврати дефицитът на микроелементи, е важно да се консумират разнообразни храни, богати на тези елементи, като зеленчуци, плодове, ядки, семена, риба и млечни продукти. При необходимост, консултирането със специалист може да помогне при планирането на диета и приемът на подходящи хранителни добавки.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог