Д-р Мария Калинкова

Начало - Изображение 1

“Ендокринологията определя най-фините настройки на човешкото тяло.”

“Ендокринологията е свързващото звено между всички специалности, изключително е логична и интересна.“

Метаболитни
заболявания

Хормонален
баланс

Индивидуален
хранителен режим

Хормони и
настроение

Какво питат пациентите

Разгледайте най-честите въпроси и отговори. Ако
не намерите информацията, която Ви интересува, не се
колебайте да пишете.

Ендокринологията е медицинска наука, изучаваща жлезите с вътрешна секреция в човешкия организъм, свързаните с тях заболявания и методите за лечението им. Ендокринните жлези произвеждат химични вещества, които се наричат хормони.

Хормоните, отделяйки се направо в кръвта, се разнасят до съответните органи, като регулират техните функции.

Жлези с вътрешна секреция са хипофизната жлеза, епифизата, щитовидната жлеза, хипоталамуса, околощитовидните жлези, надбъбречните жлези.

Отделни участъци от задстомашната жлеза и половите жлези функционират като жлези с вътрешна секреция.

Хормоните на ендокринните жлези регулират важни жизнени процеси в човешкия организъм, като растежа, обмяната на веществата, размножаването и развитието, които оказват огромно влияние върху човешкото поведение.

Прегледите при лекар биват първични и вторични.
Първичният преглед с д-р Калинкова включва обстойно събеседване и преглед, запознаване с медицинската документация ( предишни изследвания, епикризи и документи) и допълнителни изследвания, които се провеждат при необходимост. Подходът при всеки пациент е индивидуален и съобразен с особеностите на всеки пациент.

При първичен преглед може да се проведе ехографията на шийна област. Това е образно изследване, част от прегледа.

С ехографски апарат се изследва структурата на щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, лимфни възли и другите структури в областта на шията.

Изследването се провежда при заболявания на щитовидната жлеза- като Тиреоидит на Хашимото, възли в щитовидната жлеза и възпалителни заболявания.

Вторичната консултация при д-р Мария Калинкова представлява анализ на проведените изследвания, предписване на лечение и допълнителни насоки, които са индивидуални за всеки пациент.

Вторичен преглед е необходим след провеждане на кръвни изследвания или образна диагностика. Срокът за извършване на вторични прегледи е до 30 календарни дни от датата на първичния преглед.

При вече диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза за контролни изследвания е достатъчно два пъти годишно да се проверяват хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4) и веднъж годишно ехографски преглед.

При симптоми и оплаквания, свързани с щитовидната жлеза, ендокринологът дава насоки колко често е нужно да се провеждат консултации и изследвания.

Това е състояние, при което имаме намален или липсващ ефект на хормона инсулин в периферните тъкани и органи, най-често черен дроб, мастна и мускулна тъкан.

Това е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което организмът разпознава жлезата като чужда и започва да изработва антитела, с които я разрушава. При тиреоидитът на Хашимото може да има най-често намалена функция на жлезата с недостиг на тироидни хормони (Т3 и Т4), но също така в някои случаи и повишена функция ( завишени стойности на Т3 и Т4).

Виж всички
въпроси и
отговори

Д-р Калинкова е един млад и амбициозен лекар. С две ръце я препоръчвам, винаги обръща внимание на пациентите си търси причината,ако нещо не е наред и подхожда много старателно.
Тя е прекрасен специалист не се чудете,ако имате проблем ще го решите заедно.

Сабрина С.

С

Прекрасен клиницист! Очарована съм от отношението й към детайла и пациента. Прекрасен лекар, който си разбира от работата!

Теди Г.

Т

Д-р Мария Калинкова е преди всичко прекрасен Човек. Тя е Доктор, с който аз лично имам опит и единственото, което мога да кажа е: професионализъм, човечност и доброта. Тя помага и се отзовава на всеки, без значение по кое време на денонощието я потърсите. Дай Боже повече такива Доктори!

Яна И.

Я

Отзиви
от пациенти