Гестационен диабет – какво представлява?

Гестационен диабет – какво представлява?

Гестационният диабет е специфична форма на диабет с честота около 2-10%, която се развива по време на бременност, обикновено втори и трети триместър от бременността – между 24-та и 28-ма седмица. 

Той води до повишени нива на кръвната захар и може да бъде рисков фактор за развитие на диабет тип 2 по-късно в живота. Сред рисковите фактори за гестационен диабет са наднорменото тегло, фамилна обремененост, възрастта на майката и инсулиновата резистентност, високо кръвно налягане. 

Симптоми:

Симптомите могат да бъдат често уриниране, силна жажда, умора, повишен апетит, замъглено зрение, повишено кръвно налягане и чести инфекции. Тези симптоми не са винаги забележими, затова е важно бременните жени редовно да бъдат тествани за гестационен диабет.

Диагностициране:

Диагностицирането се извършва чрез орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ), който измерва нивата на кръвната захар след прием на глюкоза. Лечението може да включва подходяща диета, физическа активност и в някои случаи медикаменти като метформин или инсулин. Диетата обикновено се фокусира върху намаляване на въглехидратите и храните с висок гликемичен индекс, като се подчертава приемът на протеини, плодове с нисък гликемичен индекс и зеленчуци.

Въпреки че гестационният диабет обикновено изчезва след раждането, рядко остава след раждане като захарен диабет тип 2. Той  изисква внимание, за да се предотвратят потенциални усложнения за майката и бебето като промени в развитието на бебето, повишено количество на околоплодните води и риск за здравето на майката. 

Важно е бременните жени да следват съветите на своите проследяващи гинеколози и ендокринолози и да имат редовен медицински контрол и проследяване.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог