Хормоните, които отговарят за нашата енергичност

Хормоните, които отговарят за нашата енергичност

Хормоните играят ключова роля в регулирането на енергийните нива в тялото. Различни хормони влияят по различни начини на енергийния метаболизъм, общата енергия и благосъстоянието.

Ето няколко примера:

  1. Тироидни хормони (Трийодтиронин T3 и Тироксин T4): Те регулират метаболизма. Ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони (хипотиреоидизъм), това може да доведе до намаляване на енергията и умора. Обратно, прекомерната активност (хипертиреоидизъм) може да увеличи енергийните нива, но и да доведе до изтощение.
  2. Инсулин: Този хормон, произвеждан от панкреаса, помага на клетките да абсорбират глюкоза от кръвта и да я използват за енергия. Неравновесие в инсулиновите нива може да доведе до енергийни колебания и да бъде фактор за развитието на диабет.
  3. Кортизол (стресовият хормон): Произведен от надбъбречните жлези, кортизолът помага за регулирането на енергията чрез управление на стреса, нивата на кръвната захар и възпалението. Хронично високи нива на кортизол могат да доведат до умора и изтощение.
  4. Тестостерон: Този хормон влияе върху мускулната маса и силата. Ниски нива на тестостерон, особено при мъжете, могат да доведат до намалена енергия и издръжливост.
  5. Растежен хормон: Освен че стимулира растежа и клетъчната репарация, растежният хормон също така влияе на енергийния метаболизъм.
  6. Адреналин: Известен още като епинефрин, този хормон увеличава сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на енергия, особено по време на стресови ситуации.

За поддържане на оптимални енергийни нива е важно да се поддържа здравословен баланс на тези и други хормони.

Това може да включва подходяща балансирана диета с прием на зеленчуци, плодове, протеини и въглехидрати, редовни упражнения, адекватен сън, управление на стреса и ако усещането за умора е прекалено силно и не води до невъзможност за извършване на ежедневните задачи, консултирайте се с ендокринолог.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог