Кои са митовете и фактите за хормоните?

Кои са митовете и фактите за хормоните?

Хормоните играят жизненоважна роля във функционирането на нашето тяло, влияейки на всичко – от нашето настроение до метаболизма и репродуктивното здраве. Въпреки тяхното значение, съществуват много митове и заблуждения около хормоните и тяхното влияние.

Ето някои от най-често срещаните митове и истините зад тях:

  1. Мит 1: Хормоналните проблеми са рядкост

Истина: Хормоналните дисбаланси са по-чести, отколкото много хора осъзнават. Те могат да засегнат всеки, независимо от възрастта или пола, и могат да бъдат причинени от различни фактори, включително стрес, диета, медицински състояния и екологични фактори.

  • Мит 2: Хормоналните заместителни терапии са опасни за всички

Истина: Въпреки че съществуват рискове, свързани с хормоналната заместителна терапия (ХЗТ), тя може да бъде изключително полезна за някои индивиди, особено за тези, преминаващи през менопауза или страдащи от определени хормонални дисбаланси. Важно е пациентите да обсъдят своите индивидуални рискове и ползи с квалифициран медицински специалист.

  • Мит 3: Само жените имат хормонални проблеми

Истина: Мъжете също страдат от хормонални дисбаланси. Проблеми като ниски нива на тестостерон могат да имат значително въздействие върху здравето и благосъстоянието на мъжете, включително намаляване на либидото, умора, загуба на мускулна маса и увеличаване на телесните мазнини.

  • Мит 4: Хормоните се регулират само чрез медикаменти

Истина: Въпреки че медикаментите могат да бъдат ефективни в регулирането на хормоните, има множество други начини за поддържане на хормонален баланс. Промени в диетата, увеличаване на физическата активност, редуциране на стреса и подобряване на качеството на съня могат всички да имат положително въздействие върху хормоналното здраве.

  • Мит 5: Хормоните влияят само на репродуктивното здраве

Истина: Хормоните влияят на широк спектър от телесни функции, включително метаболизъм, сърдечно-съдово здраве, костна плътност, умствено здраве и дори регулирането на цикъла сън и бодърстване. 

Регулацията на хормоните и техните взаимовръзки са сложни процеси и никога тяхното действие не е независимо. При хормонален проблем е добре да се прави пълна оценка на функцията на жлезите с вътрешна секреция и да се консултирате със специалист ендокринолог. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог