Захарта – добрият или лошият герой? 

Захарта – добрият или лошият герой? 

Всеки е чувал, че захарта и сладките изкушения са вредни, но знаете ли защо? Кое прави сладкишите вредни за тялото? Ето няколко основни причини за това:

 

  1. Повишаване на телесното тегло и затлъстяване: Захарта е богата на калории, без да предоставя никакви хранителни вещества. Това може да доведе до натрупване на излишни калории и увеличаване на телесното тегло.
  2. Зъбен кариес: Захарта е основен фактор за развитието на зъбен кариес, тъй като подхранва бактериите в устната кухина, които произвеждат киселини, разрушаващи зъбния емайл.
  3. Риск от диабет тип 2:  Прекомерната консумация на захар може да доведе до инсулинова резистентност, което е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2.
  4. Сърдечно-съдови заболявания: Някои изследвания показват връзка между високия прием на захар и увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания.
  5. Увеличаване на риска от някои видове рак: Експертите изследват възможните връзки между високата консумация на захар и увеличения риск от някои видове рак.
  6. Нарушения в енергийния баланс:  Захарта може да предизвика бързи скокове и спадове в нивата на кръвната захар, което води до колебания в енергийните нива и чувството за ситост и  глад.
  7. Възпаление: Някои изследвания свързват високата консумация на захар с хронично възпаление в организма, което е свързано с различни заболявания.
  8. Зависимост: Захарта може да предизвика химически реакции в мозъка, подобни на тези, причинени от наркотични вещества, като допринася за развитието на зависимост.

 

Важно е да се отбележи, че захарта не е изцяло вредна и умерената консумация на захар като енергиен източник  е част от балансираното хранене. Проблемът възниква, когато захарта се консумира в големи количества за продължителен период от време. При повишен апетит към захар и сладки храни е уместна консултация с ендокринолог. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог