Главоболие и хормони – каква е връзката?

Главоболие и хормони – каква е връзката?

Много фактори оказват влияние на главоболието – години, фамилна обремененост. 

Много често появата и засилването на главоболието е свързано с хормоналните вариации. 

Естрогените и прогестеронът играят ключова роля в месечния цикъл при жената. Освен това, че влияят на мозъчната функция и имат пряк ефект върху главоболието. 

Поддържането на стабилни нива на естрогените води до намаляване на главоболието. Всяка промяна в нивата на естрогените – намаляване или повишаване, води до влошаване на пристъпите на главоболие. 

И все пак, има възможност за повлияване на оплакванията. 

 

По време на менструация: 

Спадът на естрогените преди менструация може да предизвика главоболие. Много жени споделят за засилване на мигренозните пристъпи преди цикъл. 

  • Това може да се повлияе с поставяне на лед на мястото, където боли – глава, врат. 
  • Овен това някои релаксиращи упражнения за намаляване на стреса също помагат. Стресът може да бъде провокатор на пристъпи на главоболие. 
  • Акупунктурата също помага за справяне с главоболието. Лекарства като нестероидни противовъзпалителни облекчават болката.
  • Триптани – това са медикаменти, които блокират сигнала за болка в мозъка. Действат около 2 часа и имат ефект и срещу гадене и повръщане.
  • Лекарства срещу повръщане – за повлияване на гаденето и повръщането. 
  • Други медикаменти за лечение на мигрена. 

 

Превантивно лечение: 

Ако пристъпите на главоболие са няколко на месец, могат да бъдат предписани след консултация с лекар специалист нестероидни противовъзпалителни. 

Ако имате редовен месечен цикъл, тези медикаменти могат да бъдат препоръчани за прием непосредствено преди менструацията няколко дни. 

Ако месечният цикъл не е редовен, такова лечение е препоръчително всеки ден. 

Освен това се използват бета блокери, калциеви антагонисти, антиконвулсанти, антидепресанти и магнезий. 

При тежки пристъпи могат да се прилагат инжекционни лекарства веднъж месечно. 

Промяната в стила на живот също може да има положителен ефект върху пристъпите – намаляване на стреса, балансирано хранене, редовен спорт. 

 

Употреба на контрацептиви: 

Употребата на орални контрацептиви може да промени простъпите, да ги намали. Желателно е употребата им да става след предписание от лекар специалист. 

Те намаляват спада на естрогени в тялото, което намалява мигренозните пристъпи. 

Използването на орални контрацептиви е подходящо при жени, които не пушат и нямат мигрена с аура. Желателно е консултация със специалист ендокринолог или гинеколог първоначално. 

 

По време на бременност: 

Обичайно по време на бременност мигренозните пристъпи спират или стават по- редки. Най- вероятно причината е бързото нарастване на нивата на естрогени още в ранните етапи на бременността. 

Обаче, в случаи на тензионно главоболие, няма промяна, тъй като то не се влияе от хормоналните промени. 

След раждане, пристъпите на мигрена могат да се възобновят поради стрес, недоспиване и рязкото спадане на нивата на естрогените след раждане. 

 

По време на перименопауза и менопауза: 

През този период от живота на жената мигренозните пристъпи, зависими от хормоните, стават по-чести и тежки. При трайно спиране на менструацията и менопауза пристъпите изчезват. 

Лечението в тези случаи е хормонозаместителна терапия. При някои пациенти това води до подобрение на оплакванията, докато при други дори влошаване. Във втория случай може да се добави ниска доза естроген. 

 

Обобщение: 

Някои хора са по-чувствителни на действието на хормоните. Това може да засегне дневните активности и личния живот. При оплаквания от главоболие, влияещо се от фазите на месечния цикъл, консултирайте се със специалист.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог