Глутатион – какво представлява и какви са ползите от него?

Чували ли сте за Глутатион? Какво е това? Какви са ползите от него? Може ли да си го набавим с храната?
Глутатионът е един от най-мощните антиоксиданти, комбинация от аминокиселините глутамин, глицин, цистеин, произвежда се от клетките.
Нивата му намаляват от:
- Стрес
- Лошо хранене
- Замърсяване на околната среда
- Възраст
За дефицит подсказват:
- Анемия
- Чести инфекции
- Неврологични нарушения
- Нарушения в паметта
- Нарушения в координацията
Знаете ли, че?
- Намалява оксидативния стрес за организма /изчистването на токсини от организма/
- Възпрепятства отключването на заболявания като диабет, онкологични заболявания, ревматоиден артрит
- Участва в лечението на чернодробната стеатоза /омазнен черен дроб/
- Подобрява инсулиновата резистентност
- Намалява развитието на усложнения при захарен диабет
- Подобрява кръвооросяването
- Предпазва от отключване на автоимунни заболявания
Как да си го набавим естествено?
Глутатион е естествена съставка на:
- Яйца
- Броколи, карфиол
- Ядки
- Риба, пиле
Освен това има храни, които подпомагат повишаването на нивата в клетките, каквито са зърнените храни – ленено семе, бял трън, водорасли.
Д-р Мария Калинкова, ендокринолог