Глутатион – какво представлява и какви са ползите от него?

Глутатион – какво представлява и какви са ползите от него?

Чували ли сте за Глутатион? Какво е това? Какви са ползите от него? Може ли да си го набавим с храната? 

Глутатионът е един от най-мощните антиоксиданти, комбинация от аминокиселините глутамин, глицин, цистеин, произвежда се от клетките.

Нивата му намаляват от:

  • Стрес
  • Лошо хранене
  • Замърсяване на околната среда 
  • Възраст

За дефицит подсказват:

  • Анемия
  • Чести инфекции
  • Неврологични нарушения
  • Нарушения в паметта
  • Нарушения в координацията

Знаете ли, че? 

  • Намалява оксидативния стрес за организма /изчистването на токсини от организма/ 
  • Възпрепятства отключването на заболявания като диабет, онкологични заболявания, ревматоиден артрит
  • Участва в лечението на чернодробната стеатоза /омазнен черен дроб/ 
  • Подобрява инсулиновата резистентност
  • Намалява развитието на усложнения при захарен диабет
  • Подобрява кръвооросяването
  • Предпазва от отключване на автоимунни заболявания

Как да си го набавим естествено? 

Глутатион е естествена съставка на:

  • Яйца
  • Броколи, карфиол
  • Ядки
  • Риба, пиле

Освен това има храни, които подпомагат повишаването на нивата в клетките, каквито са зърнените храни – ленено семе, бял трън, водорасли. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог