Има ли връзка между целулита и хормоните?

Има ли връзка между целулита и хормоните?

Много често пациентите в кабинета питат относно поява на целулит и има ли той връзка с хормоните.

Какво представлява целулитът и на какво се дължи:

Целулитът, или геноидната липодистрофия, е състояние, свързано с неравномерното разпределение на мазнините под кожата, водещо до портокалов вид. Редица фактори оказват влияние върху целулита и неговата поява.

От целулит се оплакват предимно жените, като това е обвързано с нивата на женските полови хормони. 

Хормонът естроген играе значителна роля в развитието на целулита, като проблемите се появяват при хормонален дисбаланс.

Повишените нива на естроген могат да доведат до проблеми, свързани с метаболитните процеси в мазнините и кръвопотока към кожата. 

Състоянието се влошава при понижени нива на прогестерон, водещи до фиброза и формиране на „възли“ в подкожната тъкан. 

Хормоналните фактори са една от основните причини за появата на целулит, особено при жени, поради резки хормонални изменения през периоди като пубертет, бременност, менопауза, и др. 

Смята се, че и други хормони като инсулин и адреналин също имат отношение към образуването на целулит.

Въпреки че появата на целулит се свързва предимно с хормонални промени, други фактори като неправилно хранене, недостатъчна физическа активност, генетична предразположеност и външни фактори като носенето на неудобни дрехи и вредни навици също допринасят за неговата поява.

Неправилното хранене, включващо злоупотреба с алкохол, фаст фууд и преработени храни, е сред основните причини за затлъстяването и образуването на целулит. Липсата на физическа активност и заседналият начин на живот също помагат за неговото развитие. Освен това, недостатъчният прием на вода също води до поява на целулит. 

Целулитът се счита за естествен аспект от женското тяло, като се среща при почти всяка жена. Въпреки това, обществените норми и модерната естетика често възприемат целулита като нещо нежелано. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог