Историята на Йоана за победата над наднорменото тегло, за силата на волята, надеждата и доверието

Историята на Йоана за победата над наднорменото тегло, за силата на волята, надеждата и доверието

Броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в Европа и света  непрекъснато расте. 

 Затлъстяването е заболяване и при наличието му се увеличава рискът от сърдечно-съдови, ортопедични заболявания и заболявания, свързани с обмяната на веществата, влошава се значително качеството на живот. 

Акцент се поставя от ЕС  главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването придобива пандемичен обхват не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа.

Според данни на СЗО в повечето европейски държави между 30 и 80 %  от хората са с наднормено тегло. От децата средно 20 % са с наднормено тегло, като 1/4 от тях са със затлъстяване, което означава, че 3 милиона деца са със затлъстяване и 14 милиона – със свръхтегло.

В България 2 милиона от възрастното население е със свръхтегло – 1 милион от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

Вдъхновението ни тази седмица: Йоана, която успя да пребори болестта затлъстяване.  

Йоана е на 30г.  и нейната история разказва за борбата с наднорменото тегло, силата на волята, надеждата и доверието. 

„Бих искала да споделя историята за моята борба с наднорменото тегло. Изключително трудна и дълга… Борбата да се изправиш срещу себе си  е трудна, но не и невъзможна. Трябва ви само достатъчно мотивация, хъс и желание за промяна. 

През почти целия си съзнателен живот съм се борила с излишните килограми по всякакъв начин – спорт, гладуване, всевъзможни диети, но просто не се получаваше.

Повратен момент в живота ми се оказа една екскурзия до Испания. С приятелките ми влязохме в един магазин за дрехи с толкова красиви неща, НО аз не успях да се побера в нито едно от тях. Влязох в друг магазин, в който успях да намеря дънки, които ми стават, но осъзнах, че те са с номер 48 по европейската номерация. Изпаднах в ужас…

Осъзнах, че постоянната умора, болезненият и нередовен цикъл, болка и подуване в краката, както и липсата на тонус са породени точно от тези множество излишни килограми. Веднага щом се прибрах в България си записах час при Д-р Калинкова. Бях отчаяна и песимистично настроена, НО, това огромно НО промени живота ми!

Още по време на прегледа тя ми вдъхна увереност, че ще успея, ако бъда постоянна в спорта и хранителния режим.

Тъй като тежах 120 кг спортът ми беше изключително труден и започнах с ходене – по 10 000 крачки всеки ден. Храних се  разнообразно, но сведох до минимум сладките и тестени храни, както и газираните напитки. С течение на времето започнах да свалям килограми, да увеличавам интензивността и трудността на упражненията. Близо 2 години и половина по-късно вече тежах 72 килограма, чувствах се пълна с енергия, уверена и нямах болка в краката.

Съветвам всеки човек, който има наднормено тегло да предприеме тази промяна за самия себе си! Това ще ви направи по-здрави, енергични и уверени!“