Как да изберем най-добрата форма на селен?

Как да изберем най-добрата форма на селен?

Селенът е микроелемент, който има множество позитивни действия в организма. 

Селенът е основен микроелемент в производството на тиреоидни хормони. Той води до елиминиране на свободните радикали в процеса на производство на тиреоидни хормони, като по този начин предпазва щитовидната жлеза от възпаление и увреда.

Дефицитът на селен може да доведе до влошена функция на щитовидната жлеза. Въпреки че селенът може да се набави чрез храната, някои пациенти предпочитат да приемат селен като хранителна добавка.

Преди да отидете до аптеката, запознайте се с формите на селен, които съществуват и тяхното действие.

Много пациенти ме питат – Трябва ли да приемам селен? 

Това е въпрос, на който трябва да се отговори, преди да се предприеме прием на селен.

Има доста проучвания, според които приемът на селен, сравнен с плацебо, има положителен ефект по отношение на тиреоидната дисфункция. Той е особено полезен при пациенти с тиреоидит на Хашимото, както и при Базедова болест и очни усложнения. 

Чрез балансирана и пълноценна диета приемът на селен е достатъчен и не налага прием на добавки. 

Трябва да се внимава с приема на микроелементи и витамини, защото докато недостигът на селен може да повиши риска от намалена функция на щитовидната жлеза, прекаленият прием на добавки може да доведе до увреждане на бъбреците, дишането и сърдечно-съдови усложнения. 

Именно затова е добре да се проведе консултация с лекар специалист, преди да се приемат добавки, въпреки че за тях не се изисква рецепта.

Каква е правилната форма на селен? 

Избирайки Селен, може да се сблъскате с проблема – Кой е най-подходящ? 

  • Селенът съществува в две форми – неорганичен /селенат и селенит/ и органичен /селенометионин и селеноцистеин/. И двете форми на селен могат да заместят недостига на селен в организма. 

Доказано е обаче, че органичният селен се усвоява много по-добре от стомашно-чревния тракт.

  • Селенометионинът е не само с много висока биоактивност, но има и много силен антиоксидантен ефект. Доказано е, че 90% се усвоява от селенометионин, но само 50% от селенита.
  • Селенометионът е най-препоръчваната форма на селен, особено при хора с нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Въпреки това, някои хора предпочитат други форми на селен по редица причини. Затова е добре да се консултираме с лекар ендокринолог преди прием на селен.

Каква е нужната доза на селен? 

Има различни дозировки на Селена от 50 до 200 мкгр таблетни и течни форми. 

Според Американската агенция по храни и лекарства препоръчителната доза за възрастен човек и деца над 4 г.в. е 55 мкгр/ден. Дозата за човек с дефицит на селен не може да бъде изчислена, като при всеки е различна според степента на дефицит. 

Трябва да се внимава за предозиране със селен – състояние, наречено Селеноза /симптоми на тетания, трудно дишане, повръщане и увреди на черен дроб/.

Важно е, преди започване на  добавки или лекарства,  да се  проведе задълбочена консултация с лекар ендокринолог или диетолог, за да се започне най-правилното лечение съобразно здравословното състояние на пациента. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог