Как да свалим излишните килограми след раждане?

Как да свалим излишните килограми след раждане?

Една от най-дискутираните теми при жените е как да свалят излишните килограми след раждане. Ето няколко полезни съвета, които е важно да прочетете и спазване: 

Свалянето на тегло след раждането е процес, който изисква време, търпение и постепенни промени в начина на живот. Ето пет основни съвета, които могат да помогнат в този процес:

  • Здравословно хранене: Съсредоточете се върху балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, цели зърна, белтъчини и здравословни мазнини. Избягвайте преработени храни и тези с високо съдържание на добавени захари и наситени мазнини. Пийте достатъчно вода, за да поддържате хидратацията и да помогнете на метаболизма.
  • Умерена физическа активност: Когато се чувствате готови и след консултация със здравен специалист, постепенно въведете умерена физическа активност в ежедневието си. Ходенето с количката, лека йога или специализирани следродилни упражнения могат да бъдат добър начин за начало.
  • Достатъчно сън: Въпреки че може да е трудно с новородено, опитайте се да почивате колкото се може повече. Липсата на сън може да накара тялото да произвежда повече гладни хормони, което води до увеличаване на апетита и теглото.
  • Избягвайте строгите диети: Бързите и строги диети могат да бъдат вредни, особено ако кърмите. Тялото Ви се нуждае от достатъчно калории и хранителни вещества, за да се възстанови от раждането и да поддържа производството на мляко.
  • Поставяне на реалистични цели: Бъдете търпеливи със себе си и поставете реалистични цели за сваляне на тегло. Запомнете, че отнело е време теглото да се увеличи през бременността, така че е нормално и отнемането му да отнеме време.

Запомнете, че Вашият фокус след раждането трябва да бъде върху Вашето здраве и благополучие, както и на Вашето бебе, а не само върху свалянето на тегло. Винаги е добра идея да се консултирате с ендокринолог или диетолог, преди да предприемете промени в храненето и физическата активност след раждането.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог