Как хормоните влияят на чувството ни на умора? 

Как хормоните влияят на чувството ни на умора? 

Хормоните играят важна роля в регулирането на почти всички жизнени процеси в тялото, на енергийния баланс и нашето състояние на умора или енергичност. 

Кои са обаче най-честите хормони, които оказват влияние на усещането ни за умора, и къде е границата със заболяването? 

 

Ето някои от най-важните хормони, промяната в нивата на които могат да ни накарат да се чувстваме прекалено уморени:

 

  1. Кортизол : Това е стресов хормон, който се освобождава от надбъбречните жлези, когато сме под стрес, боледуваме или при прекалено отделяне в резултат на аденом на надбъбречната жлеза. Повишеното ниво на кортизол може да доведе до хронична умора и изтощение. Намаленото количество на кортизол, както при болест на Адисон, също може да предизвика изразена умора.

 

  1. Серотонин : Това е хормонът на щастието, който се произвежда в мозъка. Понижените нива на серотонин могат да доведат до депресия и умора. За да поддържаме оптималните нива на серотонин, можем да прилагаме техники за стрес-управление, здравословни навици за съня и правилно хранене, както и да си доставяме удоволствия чрез хобита, храна и приятна компания.

 

  1. Естроген : Това е полов хормон, който се отделя от яйчниците и има важна роля енергичността на жената. Понижаването на нивата на естроген при жени по време на пременопаузата може да доведе до умора и липса на настроение.

 

  1. Тиреоидни хормони : Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират обмяната на веществата и температурата на тялото. Пониженото функциониране на щитовидната жлеза, известно като хипотиреоидизъм /най-често при тиреоидит на Хашимото или след операция на щитовидната жлеза/, може да предизвика умора, депресия и безразличие.

 

  1. Мелатонин : Това е хормонът на съня, който се произвежда в мозъка, в една малка жлеза, наречена епифиза, и регулира цикъла на съня, като помага на тялото да се релаксира. Ниските нива на мелатонин могат да доведат до нарушен сън и умора. Обикновено с възрастта намалява производството на мелатонин, именно затова възрастните хора се нуждаят от по-малко сън, за да са бодри на следващия ден. 

 

Важно е да се консултирате с ендокринолог, ако изпитвате нехарактерна за Вас умора.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог