Как влияе алкохолът на хормоните?

Как влияе алкохолът на хормоните?

Често ме питат пациенти дали могат да приемат алкохол и как влияе той на хормоните им?

Консумацията на алкохол ни помага да се социализираме, когато излизаме навън сред приятели. Пием алкохол като сме депресирани, стресирани или когато празнуваме.

Какво е влиянието на алкохола върху хормоните ни?

Ето няколко проблема, които са свързани с консумацията на алкохол при хормонални проблеми:

  • Алкохолът допринася за естрогенова доминантност. Различните видове алкохол са богати на фитоестрогени, поради съдържанието на билки и семена. Това повишава нивата на естрогени в организма. Според проучване консумацията на две питиета на ден за 4 седмици повишава нивата на естрогените с 22%. При друго проучване върху 300 000 жени рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава 4 пъти при консумация на една чаша вино или бира на ден.
  • Алкохолът влияе на черния дроб. Чернодробните клетки съдържат ензими, които от алкохолът правят оцетна киселина. Когато няма достатъчно ензими, алкохолът остава неметаболизиран. Алкохолът води и до омазняване на черния дроб.
  • Повлиява чревните бактерии. Алкохолът води до промяна в съотношението между добрите и лошите бактерии в червата, за сметка на лошите и влошава метаболизма.
  • Повишава кръвната захар. Той е калоричен и според проучванията редовното приемане на алкохол повишава трайно кръвната захар и може да доведе до захарен диабет.
  • Повишава нивата на кортизол. Той представлява стресов фактор за организма и води до повишено отделяне на кортизол. Това причинява повишено артериално налягане.
  • Влошава съня. Не позволява отпочиване и наспиване за добро възстановяване и балансиране.

Няма нищо лошо в едно питие или коктейл навън сред приятели. Проблемът идва, когато консумацията на напитки стане навик и всекидневие.  Затова важно е да се запитаме – защо искаме да пием?

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог