Какви плодове да ядем за по-добро здраве на щитовидната жлеза?

Какви плодове да ядем за по-добро здраве на щитовидната жлеза?

Винаги казваме, че трябва да внимаваме  с консумацията на плодове, защото съдържат плодова захар /фруктоза/, но освен това в тях има множество други съставки, които спомагат за по-добрата функция на различни системи. 

Някои от тях спомагат за по-добрата работа на щитовидната жлеза, за доброто чревно здраве и работа на клетките. Някои от плодовете имат положителен ефект върху работата на щитовидната жлеза по следните начини:

 • съдържание на фибри – това означава по-добро здраве на червата и чревния микробиом с производство на бутират. Това води до по-добро здраве за щитовидната жлеза, защото около 20% от Т3 се образува в червата. 
 • плодовете съдържат специални съставки, наречени полифеноли и флавоноиди. Те оказват положителен ефект върху възпалението, метаболизма, клетъчната функция, онкологични заболявания, затлъстяване и здравето на сърцето. Тези съставки също така дават и цвета на тези плодове. Полифенолите и флавоноидите често са съставки в множество хранителни добавки за лечение на някои състояния. Например кверцетинът се съдържа в гроздето и лука, но се използва и за лечение на някои видове алергични реакции. 
 • В плодовете има множество витамини и минерали. Такива са например цинк, селен, магнезий, полезни за щитовидната жлеза.
 • Освен всичко това плодовете, включени в диетата в оптимално количество, намаляват риска от диабет, затлъстяване, рак и сърдечно-съдови заболявания. 

Кои са най-полезните плодове за доброто здраве на щитовидната жлеза?

 • Боровинки

В тях се съдържат множество фитонутриенти и антиоксиданти. Освен това имат ниско калорийно съдържание, нисък гликемичен индекс /водят до малки вариации в нивата на кръвна захар след консумация/. Боровинките съдържат: 

 • Антоцианин; 
 • Проантоцианидин;
 • Мирицетин;
 • Кварцетин;
 • Ресвератрол;

Според проучванията фитонутриентите в боровинките могат да намалят риска от уринарни инфекции, сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от деменция, има противовъзпалителен ефект, подобрява симптомите при менопауза, подобрява зрението, намалява риска от остеопороза. 

От гледна точка на щитовидната жлеза, консумацията на боровинки доставя нужните съставки за превенция на оксидативния стрес , с което намалява риска от дисбаланс на щитовидната жлеза, както е при тиреоидита на Хашимото. 

 • Годжи бери

Годжи беритата са плодове и адаптогени, което им позволява да имат ефект при менажиране и справяне със стреса. Те се използват от векове в aзиатските страни и традиционната китайска медицина за третиране на състояния на умора, бъбречни заболявания, очни проблеми, намален имунитет, чернодробни заболявания, репродуктивни проблеми и подобряване на кръвооросяването. При пациенти със заболявания на щитовидната жлеза те имат участие поради ефекта си върху имунитета.