Какво е болестта на Адисон?

Какво е болестта на Адисон?

Болестта на Адисон е състояние, при което надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони, включително кортизол и алдостерон. 

Това може да бъде причинено от автоимунно заболяване, инфекции като туберкулоза, кръвоизливи, рак на надбъбречните жлези или генетични фактори. Най-честата причина е автоимунно заболяване, при което организмът изработва антитела срещу надбъбречните жлези и постепенно ги унищожава. 

Болестта на Адисон често остава неразпозната поради неясните симптоми, които могат да бъдат объркани с други заболявания и състояния. 

Симптомите могат да включват умора, слабост, загуба на тегло, ниско кръвно налягане, хиперпигментация на кожата и стремеж към солено. 

Много често пациентите с болест на Адисон по погрешка биват диагностицирани и лекувани за психиатрични заболявания, гастро-интестинални проблеми или сърдечно-съдови заболявания. 

Важно е да се мисли за болест на Адисон при потъмняване на цвета на кожата на тялото и най-вече по сгъвните части на тялото, при промяна в нивата на калия и натрия в кръвта и при ниско кръвно налягане. 

Заболяването се доказва чрез изследване на кортизол и електролити в кръвта, както и чрез скенер на надбъбречните жлези. 

Лечението обикновено включва хормонална заместителна терапия с хормони катодехидрокортизон или хидрокортизон, както и минералкортикоид, за да се компенсира недостигът на хормони и да се нормализират нивата на електролитите и кръвното налягане.

Надбъбречните жлези са малки органи, разположени над бъбреците, които произвеждат важни хормони за регулиране на метаболизма, имунната система и баланса на минерали и вода в тялото. 

Болестта на Адисон е рядка, засягаща около 1 на 100 000 души, и може да се появи при всички полове и възрастови групи, най-често обаче при хора между 30 и 50 години. 

Важно е да се диагностицира и лекува навреме, тъй като необратимо увреждане на надбъбречните жлези и потенциално животозастрашаващи състояния като Адисонова криза могат да настъпят при липса на адекватно лечение.

При симптоми, насочващи за болест на Адисон, консултирайте се с ендокринолог. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог