Какво е “Кето-флу” или “Кето-настинка”?

Какво е “Кето-флу” или “Кето-настинка”?

Много хора напоследък решават да спазват кетогенната диета с цел да редуцират теглото си. Според последни проучвания редуцирайки въглехидратите до минимум може да доведе до редукция на тегло поне няколко седмици след спазване на диетата. Въпреки това все още не сме напълно наясно с последиците от спазване на кетогенна диета продължително време. Както всяка диета и тази има своите недостатъци. 

Едно от най-често обсъжданите последствия е “Кето-настинката”! 

Какво представлява?

Това са група симптоми, които могат да възникнат 2 до 7 дни след започване на кетогенна диета. Такива са главоболие, замъглено съзнание, отпадналост, умора, виене на свят, запек. Това са само част от симптомите, които могат да възникнат и за които медицината не дава точно обяснение. Необходими са много проучвания по темата  като в реферираните медицински списания и библиотеки няма почти никаква информация, а в редица блогове и сайтове е доста добре обсъдена “Кето настинката”

Подобни оплаквания изпитват и пациентите, които спират преработените храни, както и анти-инфламаторната /противо-възпалителна диета/. 

Какво причинява това състояние?

Не е напълно проучено защо хората се чувстват така при смяна на режима на хранене. Свързва ли се с детокс фактора? Дали се причинява от премахването на въглехидратите? Има много причини да възникнат тези оплаквания? Само някои хора страдат от това, а не всички на диета. 

Какво може да се направи? 

Ако спазвате диета и възникват тези симптоми, не губете кураж. Ето няколко съвета за справяне:

  • Не е нужно да давате много пари за добавки.  Въпреки името си, кето-настинката не е истинската настинка. Няма да имате треска, температура, които ще ви държат на легло. Ако все пак се чувствате зле, консултирайте се с лекар, тъй като причината за състоянието може да не е само диетата.
  • Приемайте достатъчно вода, защото някои диети обезводняват.
  • Яжте често, приемайте изобилие от зеленчуци. Ако сменяте режима от богат на въглехидрати към такъв с намалено количество такива, то метаболизмът в клетките се променя драстично. Храната не е само калории и енергия, а как клетките в тялото ви общуват помежду си. 
  • Не се отказвайте, ще се чувствате отпаднали първите дни, но след това енергията ви ще се възвърне.

И все пак, ако не успеете да устойте на изкушенията на храна, помислете следващия път за по-плавно преминаване към диета. 

Запомнете: Симптомите на отпадналост и липса на енергия ще се появят първите дни от диетичния режим. Ако не се чувствате добре и това нарушава ежедневието ви, консултирайте се с лекар. Избирайте диетата си според вашите нужди и предпочитания, така, че да може да се придържате към нея. Средиземноморската диета и диетата за превенция и контрол на високо кръвно налягане са сред признатите диети, които помагат за здравословен и продължителен живот.