При вече диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза за контролни изследвания е достатъчно два пъти годишно да се проверяват хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4) и веднъж годишно ехографски преглед.

При симптоми и оплаквания, свързани с щитовидната жлеза, ендокринологът дава насоки колко често е нужно да се провеждат консултации и изследвания.

Това е състояние, при което имаме намален или липсващ ефект на хормона инсулин в периферните тъкани и органи, най-често черен дроб, мастна и мускулна тъкан.

При наднормено тегло и затлъстяване е много важно провеждане на консултация с ендокринолог, назначаване на изследвания и започване на терапия при необходимост. Важно е да се проведе и консултация с диетолог за допълнителни насоки за хранене и двигателен режим.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, при което имаме повишение в нивата на кръвната захар. Предизвиква се от намалена или липсваща продукция на хормона инсулин / тип 1 захарен диабет/ или при дефект в неговото действие / тип 2 захарен диабет/.

Това е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, при което организмът разпознава жлезата като чужда и започва да изработва антитела, с които я разрушава. При тиреоидитът на Хашимото може да има най-често намалена функция на жлезата с недостиг на тироидни хормони (Т3 и Т4), но също така в някои случаи и повишена функция ( завишени стойности на Т3 и Т4).

Д-р Калинкова преглежда както по Здравна каса, т.е. с направление за ендокринолог, така и с платена консултация. Добре е да се информирате предварително за това, тъй като зависи от това в кой кабинет/лечебно заведение ще запишете час за преглед. 

Д-р Калинкова провежда и онлайн консултации – може да се свържете с нея в приложението Healee.

Добре е да носите предишната си медицинска документация - кръвни и образни изследвания, епикризи и др. за прегледа при д-р Калинкова. Тя ще Ви насочи кога и какви изследвания е необходимо да се проведат в зависимост от Вашите симптоми и оплаквания, диагностицирани вече заболявания и др. 

Д-р Мария Калинкова преглежда пациенти не само в София. Може да си запишете час за консултация при нея и в гр. Гоце Делчев, където преглежда на адрес: ул. „Одрин“ 11, 2900. 

Да, във всички локации, където преглежда д-р Калинкова, има възможност за паркиране. Добре е обаче предварително да се информирате какви са условията за ползването на паркинга на съответното място.

Да, д-р Калинкова следи съобщенията и запитванията на пациенти във Facebook страницата си Д-р Мария Калинкова - ендокринолог и в Instagram на mariyakalinkovamd - при първа възможност отговаря и насочва пациентите.

BMI Калкулатор

Моля, попълнете данните си в калкулатора. Необходими са телесна маса и височина.

HOMA IR Калкулатор

Моля, попълнете данните си в калкулатора.