Какво представлява дислипидемията и как да се изследваме?

Какво представлява дислипидемията и как да се изследваме?

Дислипидемията е състояние на нарушена обмяна на мазнините, при което в кръвта се наблюдават променени нива на липидите като повишени нива на лошия холестерол (ЛДЛ-холестерола), понижен добър холестерол (ХДЛ-холестерол) или високи нива на триглицериди. 

Това може да наруши функционирането на сърдечно-съдовата система и да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт.

За да разберете дали имате дислипидемия, е важно да се консултирате с ендокринолог или кардиолог. 

Той ще извърши преглед на Вашата медицинска история, ще направи физически преглед и може да Ви посочи лабораторни тестове за измерване на липидния профил – нивата на холестерол, триглицериди и други липиди.

Симптомите на дислипидемия често не са ясно видими и могат да бъдат безсимптомни в началния си етап. Често при продължително състояние на дислипидемия, могат да се наблюдават ксантелазми – отлагане на холестерол подкожно, най-често в областта на клепачите и около очите. 

В повечето случаи дислипидемията е част от метаболитния синдром, който включва диабет и предиабет, наднормено тегло или затлъстяване и повишено кръвно налягане. 

За тази причина е от изключителна важност редовно да измервате нивата на липиди в кръвта си и да се консултирате с лекар при необходимост.

При потвърдена дислипидемия, лекарят ще Ви предложи подходящо лечение, като първата стъпка е промяна в начина на  хранене и физическа активност и ако това не даде ефект или дислипидемията е много тежка се налага прием на лекарства.

Не забравяйте, че регулярните прегледи и здравословният начин на живот играят важна роля за контролирането на дислипидемията и запазване на здравето Ви.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог