Кога да приемаме вода, ако искаме да отслабнем?

Кога да приемаме вода, ако искаме да отслабнем?

Пиенето на вода може да играе ключова роля в процеса на отслабване, като помага за управлението на апетита и подобряването на метаболизма. Ето няколко стратегии за това кога е най-добре да пиете вода, за да подпомогнете Вашите усилия за отслабване:

  • Преди хранене: Пиенето на вода преди хранене може да помогне за намаляване на чувството на глад и да Ви накара да се чувствате по-сити, което може да Ви помогне да ядете по-малко. Изследванията показват, че пиенето на около 500 мл (приблизително 2 чаши) вода преди хранене може да доведе до по-нисък прием на калории.
  • Сутрин: Пиенето на вода на гладно сутрин може да помогне за стартиране на метаболизма и хидратация на тялото след нощна почивка. Това може също да подобри енергията Ви и да Ви помогне да стартирате деня си по-активно.
  • Преди, по време и след упражнения: Поддържането на хидратация по време на физическа активност е критично, тъй като изпотяването води до загуба на течности. Пиенето на достатъчно вода преди, по време и след тренировка помага за оптималното възстановяване и поддържане на ефективността на упражненията.
  • Когато усетите глад между храненията: Понякога тялото може да бърка сигналите за жажда с глад. Ако усетите глад между храненията, опитайте първо да изпиете чаша вода и изчакайте няколко минути. Това може да помогне да намалите приема на ненужни калории.
  • По цял ден: Разпределете приема на вода равномерно през целия ден, за да избегнете дехидратация. Дехидратацията може да накара тялото Ви да се чувства уморено, което може да намали мотивацията Ви за упражнения и активен начин на живот.

Важно е да помните, че нуждите от вода могат да варират в зависимост от множество фактори, включително възраст, тегло, климат, ниво на активност и здравословно състояние. Като общо правило, препоръчително е жените да приемат около 2,7 литра течности на ден, а мъжете – около 3,7 литра течности на ден от всички източници, включително храни и напитки.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог