Кортизол и стрес?

Кортизол и стрес?

Прекомерният стрес има негативен ефект върху здравето ни. Това се дължи на няколко хормона, но най-важният от тях е кортизолът. 

Високите нива на кортизол при хроничен стрес мога да доведат до наднормено тегло и затлъстяване, умора, хронични заболявания на сърдечно съдовата система и диабет. 

Какво представлява кортизолът?

Това е стероиден хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Най-високо е нивото му рано сутрин и най-ниско преди лягане. При силен стрес се увеличава отделянето на кортизол. Активности като тютюнопушене, упражнения и хранене могат също леко степенно да повишат отделянето на кортизол. 

Секрецията на кортизол също се увеличава с възрастта, като високите нива на кортизол са свързани с остаряването и заболявания. 

Според проучване в Швеция жените имат по-високи нива на кортизол от мъжете. Според тестове рано сутрин нивата са по-високи при жените, докато вечер се изравняват. 

Кортизолът ни дава възможност да оцелеем при стресови и опасни ситуации. Помага ни да се представяме по-добре и да сме по-фокусирани. 

Когато кортизолът попадне в кръвообращението, той достига до различни органи и системи в тялото, като помага за: 

 • Отговор при опасност и стрес
 • Повишава метаболизма на глюкозата
 • Контролира артериалното налягане
 • Намалява възпалението

Хипофизната жлеза контролира функцията на надбъбречните жлези, разположени върху бъбреците (както подсказва името). Така се регулира отделенoто количество кортизол, за да има баланс в организма. 

Обаче при някои хора няма такъв баланс. Повишеното и намаленото количество на кортизол има значителни последствия. 

Симптоми на повишен кортизол са:

 • Тънка и лесно ранима кожа
 • Акне
 • Наддаване на тегло – в областта на корема
 • Окосмяване по лицето при жени и нередовен месечен цикъл

Причините за висок кортизол могат да бъдат: 

 • Формации в хипофизата, които повишават производството на кортизол от над бъбреците
 • Формации на надбъбречните жлези, които произвеждат повече кортизол
 • Формации на друго място в тялото, произвеждащи кортизол
 • Високи нива на стрес 

Симптоми на нисък кортизол включват:

 • Хипофизната жлеза не произвежда достатъчно хормони, за да стимулира надбъбреците, състояние наречено хипопитуитаризъм
 • Недостатъчно производство на кортизол от надбъбреците, състояние наречено болест на Адисон. 

Защо е опасен високият кортизол? 

Високите нива на кортизол в кръвта имат следните последствия за организма:

 • Намалена работа на мозъка, трудна концентрация, т.н. “мозъчна мъгла”
 • Намалява имунитета и прави организма по-чувствителен към вируси и бактерии
 • Умора – лош сън и сънливост през деня
 • Наддаване на тегло – най-вече в областта на корема и лицето
 • Хронични проблеми – високо артериално налягане, диабет тип 2, кардиологични проблеми

Кортизол и стрес: хормонът на стреса! 

Когато сме под силен стрес, в мозъка се активира зона, наречена Амигдала, която се активира и ни поставя в режим на оцеляване.

Адреналинът в тялото ни предизвиква сърцебиене, повишава се притокът на кръв към мозъка и мускулите, подобрява се дишането. След тези първоначални промени се отделя кортизол, като след като отмине стресовата ситуация, кортизолът отново влиза в нормални стойности. Когато сме под хроничен стрес, нивата на кортизол стоят високи дълго време, което води след себе си до други проблеми, налагащи посещение в болница. 

Жените и мъжете отделят различно количество кортизол и адреналин, но разликите в секрецията на окситоцин са големи. Окситоцинът противодейства на ефекта на кортизола и адреналина, като създава позитивни емоции. При жените нивата на окситоцин са много по-големи от тези при мъжете. Именно затова мъжете реагират по-агресивно на стресови ситуации от жените. 

Мъжете и жените възприемат стреса по различен начин. Жените са по-способни да говорят за стреса си, докато мъжете търсят разсейване чрез различни хобита. 

Какъв е ефектът на стреса върху здравето? 

Съвременният начин на живот е стресиращ. Сърцето се натоварва повече, кръвоносните съдове помпат повече кръв към мускулите и се повишава и артериалното налягане. Черният дроб произвежда повече захар, за да осигури енергия за стресовата ситуация. 

Може да има повишаване на апетита, гадене, диария, болки в стомаха. 

Стресът като цяло не е само негатив. Краткотрайният стрес води до по-добра концентрация, мотивация и подобрява представянето. Постоянният и хроничен стрес е този, който е вреден. 

Дълготрайни ефекти от стреса: 

Хроничният стрес води до множество заболявания като сърдечни проблеми, висок холестерол, Алцхаймер, метаболитни проблеми, диабет, депресия, гастроинтестинални проблеми, артериална хипертония, астма, възпалителни заболявания, трудно зарастващи рани. 

Синдром на Кушинг: 

Високите нива на кортизол, предизвикани от повишена секреция на кортизол или лечение с кортикостероиди, водят до Синдром на Кушинг. 

Най-честите белези са наддаване на тегло в областта на корема, червени широки стрии по корема и бедрата, слаби крака, слабост в мускулатурата на бедрата, окръгляне на лицето, косопад, тънка кожа. Най-често причината е тумор в хипофизата или тумор в надбъбречната жлеза, както и прием на кортикостероидни препарати. 

Кортизол и тегло:

Наддаването на тегло е най-честата проява на висок кортизол. Кортизолът повишава апетита и води до наддаване на тегло. Освен това натрупването на мастна тъкан в областта на корема натоварва функцията на сърцето и води до сърдечни проблеми. Затлъстяването е предпоставка и за развитие на захарен диабет тип 2. 

Изследване на кортизол: 

Ако имате симптоми на висок кортизол, проведете консултация със специалист, който да назначи изследване на кортизол и други необходими хормони. 

Изследва се серумен кортизол сутрин и вечер, свободен кортизол в 24-часова урина, АКТХ- адренокортикотропен хормон (отделя се от хипофизата и стимулира секрецията на кортизол от надбъбречните жлези). Може да бъде изследван и слюнчен кортизол според възможностите на лабораторията. 

Кое повишава кортизола? 

 • Кофеин – според проучвания кофеинът увеличава секрецията на кортизол при хора, които са в почивка или под психически стрес. Нивата на кортизол са повишени при хора, които не са редовни консуматори на кафе. 
 • Алкохол – консумацията на алкохол повишава кортизола. Интоксикацията води до стрес за тялото, което покачва нивата на кортизол. 
 • Липсата на достатъчно сън – сънят влияе на хормоните. Според проучвания дори при хора само с 4 часа сън на вечер се наблюдават повишени нива на кортизол. 

Как да редуцираме нивата на кортизол? 

Редуцирането на нивото на кортизола е нужно при всеки, при когото е установено повишено ниво на хормона. 

Ето някои идеи как да намалите кортизола в организма: 

 • Спете достатъчно
 • Спортувайте всекидневно
 • Използвайте техники за справяне със стреса като дълбоко дишане, медитация, йога
 • Дайте си време за почивка

 

Важно да се поддържа хигиена на съня и храненето, при симптоми на висок кортизол да се проведе консултация със специалист. При хроничен стрес в ежедневието да се направят опити за намаляване на стреса, както и промяна в начина на живот. 

При съмнение за висок кортизол и невъзможност за овладяване на оплакванията, консултирайте се с ендокринолог.

 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог