Косопад, предизвикан от ендокринни проблеми

Косопад, предизвикан от ендокринни проблеми

Ендокринната система играе съществена роля в регулирането на различни телесни функции чрез хормони. Няколко хормонални проблема могат да доведат до косопад – заболявания на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници (PCOS/СПКЯ) и променена функция на надбъбречните жлези.

Заболявания на щитовидната жлеза:

Заболяванията на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм (намалена функция на  щитовидната жлеза) и хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) могат да причинят косопад. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират метаболизма, растежа и развитието на организма. Промяна в баланса  на тези хормони може да наруши цикъла на растеж на косата, водещ до изтъняване и загуба на коса.

Синдром на поликистозните яйчници (PCOS)

PCOS/СПКЯ е често срещан проблем  сред жените в репродуктивна възраст. Той се характеризира често с инсулинова резистентност и повишени нива на андрогени (мъжки хормони), което може да доведе до изтъняване и загуба на коса, особено на скалпа.

Разстройства на надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези произвеждат няколко хормона, включително кортизол и алдостерон. Разстройства като болестта на Адисон (ниско производство на надбъбречни хормони) и синдромът на Кушинг (високо производство на кортизол) могат да повлияят на растежа и здравето на косата.

Симптоми и диагностика

Загубата на коса поради ендокринни разстройства обикновено се проявява като дифузно изтъняване на скалпа, а не като плешиви петна. Други симптоми могат да включват промени в текстурата на косата, суха или крехка коса. 

При оплаквания от засилен косопад, както и наследствена обремененост със заболявания на щитовидната жлеза, задължително е нужна консултация с дерматолог и ендокринолог за оценка на хормоналния статус и при нужда започване на терапия. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог