Лактозна непоносимост – симптоми, видове и начини за справяне
Лактозна непоносимост и как да се справим с нея – ендокринологът д-р Мария Калинкова гостува в предаването “Неделни нюанси” по БНТ 2
Лактозната непоносимост – какво представлява и как да се справим
Лактозната непоносимост е състояние, при което организмът не може да обработва лактозата от млечните продукти и млякото. Като следствие се проявяват оплаквания и симптоми при хората, засегнати от този проблем.
От лактозна непоносимост могат да страдат хора от всичко възрасти – бебета, подрастващите деца и възрастни хора. Няма ограничение във възрастта. Най-често засегнати са хората между 20 и 40-години, като това е средно между 75 и 90% от засегнатата популация.
Нараства ли броят на хората с лактозна непоносимост?
Наблюдава се завишаване на процента от хора, диагностицирани с лактозна непоносимост. Но хората в днешно време са доста по-информирани, имат неограничен достъп до специалисти, с които да се консултират, и да се установи това заболяване.
Най-често срещаните симптоми за лактозната непоносимост
Най-често срещаните симптоми се проявяват средно около 1 час след консумация на мляко и млечни продукти, като се характеризират с:
- подуване на корема
- диария
- болки
Като цяло оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт.
Как се диагностицира лактозната непоносимост?
Най-лесният начин за установяване на такава непоносимост е ограничаване на мляко и млечни продукти. И ако симптомите отшумят или поне намалят, това доказва, че имаме непоносимост към лактозата. Съществуват обаче и кръвни тестове, които са на базата на прием на лактоза и 2 часа след това изследване нивата на кръвната захар. Тъй като лактозата в организма се разгражда до проста захар – глюкоза – и до галактоза. Когато ние усвояваме лактозата, трябва да се завишат нивата на захарта в кръвта. Но това, разбира се, има и някои изключения и фалшиво положителни резултати. Например, при диабетици, които по принцип имат по-висока кръвна захар, този тест не може да бъде приложим.
Може ли с течение на времето да се развие лактозна непоносимост или тя е вродена?
По принцип е генетично детерминирана – т.е имаме генетичен дефект в гена за лактозата, който се намира във втора хромозома. И вече оттам зависи факторите на околната среда какви са за съответния човек и кога ще се отключи тази непоносимост – дали в по-ранен етап от живота, дали в по-късен етап, дали вследствие на някакъв друг проблем, свързан със стомашно-чревния тракт, защото има т.нар. вторична форма на лактозна непоносимост, която се развива след бактериални, вирусни инфекции на червата. Също така при диабетици се развива при различни автоимунни заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт, също може да се развие като вторична изява лактозна непоносимост.
Има ли видове лактозна непоносимост и какви са те?
Има вродена, която е най-тежката и е при новородени деца. Изразява се с много тежка симптоматика до тежка дехидратация, дори и до невъзможност за овладяване на симптомите в домашни условия и налагането на интензивно лечение в болница. Другите две форми – първичната – се развива при по-млади хора между 20 и 40 години и е най-честата форма, и вторичната форма, която е вследствие на други заболявания.
Какви са рисковите фактори, когато вече е в развитие?
Когато имаме установена лактозна непоносимост, не трябва да се злоупотребява с мляко и млечни продукти, защото именно те обострят това състояние. Освен това глутенът като алерген също може да засили оплакванията от лактозна непоносимост и реално да причини по-тежки симптоми.
Цялото интервю на д-р Мария Калинкова за БНТ 2 може да гледате ТУК.