Митове и факти за храненето при поликистоза

Митове и факти за храненето при поликистоза

Диетата при поликистозни яйчници (PCOS) е обект на множество митове и заблуждения. Ето някои от най-често срещаните митове и факти:

Митове:

  • Специфични храни причиняват поликистоза на яйчниците: Няма доказателства, че определени храни могат да причинят поликистоза. Обаче диетата може да влияе на симптомите на заболяването.
  • Екстремни диети са необходими за контрол на поликистозата: Екстремните или строго ограничителни диети не са препоръчителни. Балансираното хранене е ключово.
  • Поликистозата винаги води до затлъстяване: Не винаги наднорменото тегло и затлъстяването са причина за поликистозата. Не всички с поликистоза страдат от затлъстяване. При някои жени се наблюдава нормално тегло или дори недостиг на тегло.
  • Млечните продукти влошават поликистоза: Няма убедителни доказателства, че млечните продукти имат пряко влияние върху яйчниковата функция.

Факти:

  1. Балансирана диета може да помогне: Поддържането на здравословна и балансирана диета може да подпомогне управлението на симптомите на поликистоза.
  2. Нисковъглехидратните диети могат да бъдат полезни: Диети с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат в контрола на теглото и управлението на инсулиновата резистентност, често срещана при поликистоза.
  3. Редовните упражнения са важни: Физическата активност е важна част от управлението на поликистозата и може да помогне в контрола на теглото и подобряването на инсулиновата чувствителност.
  4. Поддържане на здравословно тегло е ключово: Управлението на теглото може да подобри много от симптомите на поликистоза, включително регулирането на менструалния цикъл и фертилитета.

Важно е да се консултирате с ендокринолог или диетолог за индивидуализирани съвети относно управлението на PCOS чрез диета и начин на живот.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог