Митове и факти за мъжките хормони

Митове и факти за мъжките хормони

В практиката на ендокринолога постоянно пациентите питат относно хормоните и тяхното действие. Има много митове относно мъжките хормони и здравето при мъжа, за съжаление обаче, много често те нямат общо с истината.

Ето някои основни митове и факти за мъжките хормони: 

 1. Мит: Повишените нива на тестостерон водят до агресивно поведение
 • Факт: Няма ясна и директна връзка между високите нива на тестостерон и агресивното поведение. Хормоналният баланс е сложен и поведението е повлияно от множество фактори, включително социална и психологическа динамика.
 1. Мит: Тестостеронът е отговорен само за сексуалните функции при мъжете.
 • Факт: Въпреки че тестостеронът играе ключова роля в мъжката сексуалност, той също така влияе на мускулната маса, костната плътност, производството на червени кръвни клетки и общото настроение.
 1. Мит: Приемането на тестостеронови добавки е безопасно за подобряване на физическата производителност.
 • Факт: Изкуственото увеличаване на тестостерона чрез добавки може да има сериозни странични ефекти и трябва да се извършва под строг медицински контрол.
 1. Мит: Намаляването на тестостерона е естествена част от стареенето и не може да бъде предотвратено. 
 • Факт: Въпреки че нивата на тестостерон могат да намалят с възрастта, фактори като здравословен начин на живот, балансирано хранене и редовни упражнения могат да помогнат за поддържането на оптимални хормонални нива.
 1. Мит: Само старите хора страдат от ниски нива на тестостерон. 
 • Факт: Ниски нива на тестостерон могат да засегнат мъже на всяка възраст поради различни причини, включително здравословни състояния, начин на живот и лекарства.
 1. Мит: Високите нива на тестостерон автоматично подобряват мускулния растеж и физическата производителност.
 • Факт: Въпреки че тестостеронът има влияние на мускулната маса, мускулен растеж изисква също адекватно хранене, редовни упражнения и достатъчно време за възстановяване.

Въпреки многото митове и факти, ограниченият достъп до медицинска информация, при оплаквания от умора, отпадналост, липса на либидо и нисък тестостерон, консултирайте се с ендокринолог.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог