Митове и факти за теглото по време на бременност

Митове и факти за теглото по време на бременност

Затлъстяването и бременността са обвити в редица митове и погрешни схващания, които могат да затруднят възприемането на правилните мерки за грижа.

Ето някои често срещани митове и фактите, които ги опровергават

  • Мит 1: Не е важно колко килограма се наддават по време на бременността.

Факт:  Наддаването на тегло по време на бременността е важно и трябва да се управлява внимателно. Прекомерното увеличение на теглото може да увеличи риска от гестационен диабет, високо кръвно налягане, прееклампсия и усложнения при раждането. Препоръките за увеличение на теглото се различават в зависимост от индекса на телесна маса на жената преди бременността

  • Мит 2: Да ядеш за двама по време на бременност е необходимо за здравето на бебето.

Факт: Въпреки популярния съвет, жените не трябва да ядат за двама по време на бременността. Вместо това, нуждите от калории се увеличават само леко и то във втория и третия триместър. Важно е да се съсредоточи върху качеството на храната, консумирана по време на бременност, като се избират храни, богати на хранителни вещества.

  • Мит 3: Физическите упражнения по време на бременност са рискови. 

Факт: Редовните, умерени физически упражнения са препоръчителни по време на бременност за повечето жени, освен ако не има медицински противопоказания. Физическата активност може да помогне за управлението на теглото, намаляване на риска от гестационен диабет и подобряване на общото благосъстояние.

  • Мит 4: Затлъстяването по време на бременност не може да се контролира.

Факт: Въпреки че затлъстяването може да представлява предизвикателство по време на бременност, има начини за неговото управление. Включването на здравословно хранене и редовни физически упражнения, както и редовните прегледи при лекар, могат да помогнат за контролиране на теглото и намаляване на рисковете от усложнения.

  • Мит 5: Всички усложнения при затлъстяване и бременност не могат да се предотвратят.

Факт: Въпреки че не всички усложнения могат да се предотвратят, предприемането на стъпки за поддържане на здравословно тегло преди и по време на бременността може значително да подобри здравето на майката и бебето и да намали риска от развитие на усложнения. 

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог