Полезно или вредно е кафето?

Полезно или вредно е кафето?

Милиони хора по света консумират кафе. За много, особено тези с лоша хигиена на съня, това е първото нещо, за което мислят сутрин. Кафето може да подобри физическата активност при атлети чрез повишаване на нивото на невротрансмитерите в мозъка като допамин и, подобрявайки енергичността чрез засилване на оксидацията в мускулите. Това, което допринася за по-добрата работа на сърдечната и дихателната система в кафето, са полифенолите и антиоксидантите. 

Въпреки това, консумацията на прекалено много кафе в неподходящо време може да доведе до проблеми със заспиването и съня, напрегнатост, симптоми на пристрастяване и предозиране. 

Много хора се чудят полезно или вредно е всъщност черното кафе? Колко е оптималната консумация на кафе и кога прекаляваме?

Черното кафе, без добавена захар, без сметана и мляко има както позитиви, така и негативи за оргазма. 

Тук ще разкрием кои са позитивите и съответно какво е негативното влияние от консумацията на кафе. 

Умерената консумация на кафе има множество позитивни ефекти като повече енергия, по-добра концентрация и метаболизъм. Позитивите са: 

  1. Антиоксидантни свойства: Кафето е богато на антиоксиданти. Основният антиоксидант е хлорогенна киселина, която е фенолна киселина. Тя намалява оксидативния стрес и възпалителните процеси в тялото. Тези антиоксиданти имат протективен ефект върху определени хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и някои онкологични заболявания.
  2. Повишава концентрацията и съсредоточаването: Кофеинът в кафето е стимулант на централната нервна система. Консумацията на умерени количества кафе подобрява менталните функции, концентрация, когнитивните функции. Той повишава нивата на допамин, което води до по-добро съсредоточаване, повишава ефективността и справянето със задачи. 
  3. Подобрява физическата устойчивост: Кофеинът в черното кафе има положителен ефект върху физическата устойчивост и издръжливостта. Стимулира отделянето на хормона адреналин, който подобрява физическата активност.
  4. Намалява усещането за болка: В кафето се съдържат съставки, известни като болкоуспокоителни. Например при хора с хронична болка или при такива с болка в хода на тренировка. Кофеинът намалява усещането за болка, но няма ефект върху причината за болка. 
  5. Намалява риска от влошаване на гликемичния контрол – нивата на кръвна захар. 

Полезно или вредно е кафето? - Изображение 1
Отрицателните ефекти от консумацията на кафе се проявяват при прекомерна употреба на кафето. Негативите от консумацията на кафе: 

  1. Диуретичен ефект: При прекомерна консумация на кафе той действа като диуретик – повишава продукцията на урина и води до често уриниране. Това може да доведе до дехидратация (обезводняване), ако не приемаме течности. Този ефект най-често се проявява при хора, които не са свикнали с прием на кафе или са по-чувствителни към него. 
  2. Влошава качеството на съня: При хора, които консумират кафе късно вечер, тъй като кофеинът е стимулант и може да доведе до трудно заспиване и невъзможност за дълбок сън. 
  3. При редовна консумация на кафе, може да се развие толеранс и да ни са нужни още по-големи количества кофеин, за да се чувстваме по-бодри. 
  4. Прекомерната употреба на кофеин води до напрегнатост, инсомния, раздразнителност, тремор, главоболие, мигрена и сърцебиене. 
  5. При прекомерна употреба се увеличава рискът от остеопороза при жени, особено с по-грацилен скелет. 

Съдържанието на кофеин в кафето варира според марката, начина на приготвяне и вида на кафето. Не е лесно да се установи с точност съдържанието на кофеин във всяко кафе, което увеличава и риска от странични ефекти при консумация. Като умерена консумация на ден се смята до 3-4 кафета дневно. 

Рисковите групи, които е добре да избягват консумацията на кафе, са хора с психични и неврологични заболявания като инсомния, напрегнатост, трудности с концентрацията, глаукома, диария, свръхактивен пикочен мехур. Бременни и кърмещи жени трябва да избягват и значително да намалят приема на кафе и кофеин. 

Децата под 12 годишна възраст не е препоръчително да консумират кафе. 

Ако консумирате 3-4 кафета на ден, можете да запазите своя навик без притеснение.

Използвайте кафе или кофеин-съдържащи храни преди тренировка, за да подобрите активността си. 

Избягвайте кафе късно вечер.

В ниски дози кафето не е диуретик.

Препоръчителната оптимална доза кафе на ден варира между 200-400 мг/дневно, което се равнява на 4 чаши кафе. 

При бременност, според Американската асоциация по акушерство и гинекология, позволеното количество кафе на ден е 200мг. Повишената консумация на кафе може да доведе до аборт и изоставане в развитието.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог