Вдъхновение на седмицата: Неврологът д-р Мария Чолакова за изкуството и медицината

Вдъхновение на седмицата: Неврологът д-р Мария Чолакова за изкуството и медицината

Здравейте, приятели и пациенти на д-р Калинкова. Казвам се д-р Мария Чолакова и освен на медицината животът ми е отдаден и на изобразителното изскуство.

От детска възраст се влюбих в маслените бои и платното, последваха и множество изложби, но по-голямата ми любов се оказа медицината и желанието да помагам на хората. 

Вниманието ми бе насочено към тази професия, след кaто моята майка претърпя сериозна оперативна интервенция. След това разбрах, че истинското ми призвание е да помагам на хората. 

Завършила съм медицина в Медицински университет – София. След дипломирането си работих за кратко като доброволец в Клиниката по Неврология на ВМА в София и в Клиниката по Анестезиология на ИСУЛ „Царица Йоанна“. През 2016 г. сбъднах мечтата си и придобих специалност по неврология. Защитила съм научна и образователна степен „доктор” на тема „ Рисков профил и особености в етиологията, патогенезата и протичането на исхемичния мозъчен инсулт при пациенти под 50-годишна възраст”, с научен ръководител проф. Иван Стайков, д.м. Смятам, че е важно да представим достатъчно информация на пациентите си и да намалим риска от социално-значимите заболявания. Интересите са ми в областта на мозъчно-съдовите и демиелинизиращите заболявания.

Изкуството и медицината са едно цяло – както лечебният процес включва както лечение на тялото, така и душата.  Изкуството във всичките му форми е това, което ни прави хора.