Витамини и дефицити

1. Признаци за липса на витамини: витамин А
Витамин А има роля във функционирането на очите и репродуктивното здраве, както при мъжете, така и жените. Той също така играе роля в укрепването на имунната система.
- Липсата на витамин А е водеща причина за слепота при деца в слаборазвитите страни. По време на бременност крие риск за майката и за плода.
- За новородените бебета най-добрият източник на витамин А е кърмата.
- За всички останали е важен приемът на храни с високо съдържание на витамин А като – мляко, яйца, броколи, спанак, домати.
Ако витамин А е в недостиг в организма, могат да се появят следните признаци:
- Суха кожа
- Сухи очи
- Нощна слепота
- Проблеми със зачеването и безплодие
- Забавен растеж
- Инфекции на гърлото
- Бавно зарастване на рани
2. Признаци за липса на витамини: витамин B1 (тиамин)
Тиаминът е важна част за нормалното функциониране на нервната система.
Той също така помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия. Дефицитът на тиамин се наблюдава най-често при хора, които употребяват много алкохол.
Липсата на витамин B1 е често e причина за синдрома на Вернике-Корсаков – форма на деменция.
Много продукти вече са обогатени с тиамин.
Като добри естествени източници на витамин B1 можем да отбележим – яйца, ядки и свинско месо.
Ако не успявате да си набавите необходимото количество витамин B1 чрез храната, можете да изпитате следните симптоми:
- Отслабване
- Умора
- Объркване
- Краткосрочна загуба на паметта
- Увреждане на нервите и мускулите
3. Признаци за липса на витамини: витамин B9 (фолат)
Витамин B9 помага на тялото да създава:
- червени кръвни клетки
- да произвежда ДНК
Известен още като фолат, витамин B9 участва също в развитието на мозъка и функционирането на нервната система.
Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B9, която се използва в добавки и обогатени храни.
Фолатът е особено важен за развитието на плода. Той играе решаваща роля за формирането на мозъка и гръбначния мозък на развиващото се бебе.
Липсата на фолиева киселина може да доведе до тежки вродени дефекти, проблеми с растежа или анемия.
За бременните жени е важно да приемат добавки и следните, богати на фолат, храни – зелени листни зеленчуци, черупчести морски храни, аспержи и месо.
Има хора с генетични мутации (до 40%), които пречат на тялото да усвоява фолат или да го превърне във форма, която тялото може да използва. В тези случаи диетата не е достатъчна и е необходима добавка на метилиран фолат, за да се предотврати дефицит.
Сред първите признаци на липса на витамин B1 са:
- Умора
- Рани в устата
- Подуване на езика
- Проблеми с растежа
- Бледа кожа
- Задух
- Раздразнителност
4. Признаци за липса на витамини: витамин B12 (кобаламин)
Витамин В12 също е отговорен за подпомагането на организма при създаването на достатъчно червени кръвни клетки. Липсата на този витамин е често срещана при веганите, диабетиците и хората над 60 години.
Вътрешният фактор е транспортен протеин, секретиран от стомашните клетки, който се свързва с витамин B12 и го отвежда в тънките черва. Така тялото усвоява и използва кобаламина.
Приемът на калций е необходим на вътрешния фактор, за да подпомогне усвояването на B12 в тънките черва. Липсата на този витамин може да причини пернициозната анемия, която се среща по-често при хора с автоимунни нарушения и възпалителни или храносмилателни заболявания.
Витамин B12 се среща в червеното месо и животинските продукти. Безместните храни включват подсилени растителни млека и хранителни дрожди. Хранителните добавките също са показани при рисковите групи.
Признаците на липса на витамин В12 включват:
- Умора и слабост в крайниците
- Виене на свят
- Задух
- Отслабване
- Липса на апетит
- Възпален, зачервен или подут език
- Бледа или жълтеникава кожа
5. Признаци за липса на витамини: витамин C
Витамин С е витамин, който трябва да се приема редовно, за да не се стигне до дефицит.
Най-честите причини за дефицит на витамин С са лошата диета, алкохолизмът, анорексията, тютюнопушенето и диализата.
Витамин C се съдържа в храната като например: червените чушки, ягодите, броколите, магданоза. Витаминът бързо се разгражда, когато е изложен на топлина, така че суровите плодове и зеленчуци са по-добри източници от обработените.
Симптомите за тежък дефицит на витамин С се проявяват бавно, но началните признаци са:
- Груба и суха кожа
- Яркочервени космени фоликули
- Бавно зарастване на рани
- Болки в костите
- Кървящи венци
- Наддаване на тегло
- Прекаляването с витамин C също може да доведе до проблеми – хипервитаминоза С
6. Признаци за липса на витамини: витамин D
Oколо 80% от българското население няма достатъчно витамин D.
На първо място, той отговаря за здравето на костите. Витамин D подпомага усвояването и задържането на калция и фосфора в организма, като регулира развитието на костната структура и зъбите.
Остеопорозата, причинена от дефицит на калций и витамин D, може да доведе до порести и крехки кости, които се счупват много лесно.
Ролята на витамин D при грип и вируси също е важна. Той е мощен имуностимулатор и подпомага имунната система за справяне с инфекции.
Витамин D се съдържа в храни като риба, яйчен жълтък, черен дроб и млечни продукти.
Най-добрият източник на витамин D обаче е слънчевата светлина.
- 5 до 30 минути излагане на слънце по обяд два пъти седмично могат да бъдат достатъчно за осигуряване на нужните нива на витамина.
При хиповитаминоза Д налице ще бъдат следните признаци:
- Умора
- Често боледуване
- Болка в костите и мускулите
- Депресия
- Косопад
7. Признаци за липса на витамини: витамин Е
Витамин Е е мастноразтворим витамин с антиоксидантни качества, който помага за поддържане на силна имунна система.
Той се среща естествено в широка гама храни.
Развитието на дефицит на витамин Е е рядко, като най-вече се наблюдава при здравословни състояния.
Приемът на добавки с витамин E може да причини усложнения, затова е най-добре да се набавя с храната.
Храни, които са богати на витамин Е са бадеми, фъстъци, зехтин, листни зеленчуци, яйца.
Консултирайте се със специалист, ако забележите следните признаци:
- Затруднено ходене и координация
- Мускулна болка
- Слабост
- Зрителни смущения
- Общо неразположение
Ако изпитвате симптоми и се притеснявате, говорете със специалист. Той ще Ви посъветва за подходящи промени в начина на живот, диетата и приема на добавки, ако е необходимо.
8. Признаци при дефицит на витамин К
Витамини К са мастноразтворими витамини с основно действие върху съсирването на кръвта, подпомагайки зарастването на рани.
Основно роля в организма имат К1 и К2.
Витамин K1, наричан още филохинон, се намира предимно в растителни храни като зеленолистни зеленчуци. Той представлява около 75–90% от целия витамин К, консумиран от хората.
Витамин К2 се намира във ферментирали храни и животински продукти, а също така се произвежда от чревни бактерии. Той има няколко подвида, наречени менахинони (МК), които са наименувани по дължината на страничната им верига. Те варират от MK-4 до MK-13.
Витамин К1 се произвежда от растения. Това е преобладаващата форма на витамин К, намираща се в човешката диета.
Следният списък включва няколко храни с високо съдържание на витамин К1:
- Спанак
- Зелените ряпа
- Броколи
- Брюкселско зеле
Хранителните източници на витамин К2 варират според подтипа.
Един подтип, MK-4, се среща в някои животински продукти и е единствената форма, която не се произвежда от бактерии. Пилето, яйчните жълтъци и маслото са добри източници на MK-4.
Някои твърди и меки сирена също са добри източници на витамин K2, под формата на MK-8 и MK-9. Освен това, скорошно проучване откри, че няколко продукта от свинско месо съдържат витамин K2 като MK-10 и MK-11.
Има и някои доказателства, че витамин К може да помогне за поддържане на костите здрави.
Витамин К се намира в:
- зеленолистни зеленчуци – като броколи и спанак
- растителни масла
- житни зърна
- в месни и млечни храни
От колко витамин К имам нужда?
Трябва да можете да си набавите целия витамин К, от който се нуждаете, като се храните разнообразно и балансирано.
Всеки витамин К, от който тялото Ви не се нуждае веднага, се съхранява в черния дроб за бъдеща употреба, така че не се нуждаете от него в диетата си всеки ден.
Д-р Мария Калинкова, ендокринолог