Времево-рестриктивно хранене – какво представлява?

Времевото рестриктивно хранене се нарича хранене, при което човек ограничава консумацията на храна през първите 6-8 часа от деня.
Според проучвания такъв модел на хранене може да стабилизира вариациите в кръвната захар и да понижи риска от предиабет.
Според проучванията такъв модел на хранене позволява на хората, които го спазват, да бъдат физически активни и след като са се хранили за последно през деня.
Според данните от проучвания такъв тип интермитентно фастинг намалява времето, в което кръвната захар е извън нормата.
Именно поради тези данни се смята, че този модел може да е успешен подход при хора със затлъстяване и предиабет, както и да намали прогресията на захарния диабет тип 2.
За да се проследи ефектът от този модел на фастинг, той е сравнен с нормалното хранене, при което се доказват ползите от времево-ограниченото хранене:
- Има време за допълнителна физическа активност след приема на храна
- Подобрява се инсулиновата чувствителност
- Намаляват се вариациите в нивата на кръвната захар
- Намалява се времето, в което кръвната захар се повишава над нормата
- Води до ползи на сърдечно-съдовата система
Времево-ограниченото хранене трябва да бъде провеждано под контрола на специалист-диетолог или ендокринолог, като важно е да не се допуска дехидратация. Консумацията на напитки, които не съдържат захар, е изключително важно.
Трябва да се подбере най-добрият времеви интервал според всеки човек, за да може да се спазва стриктно.
Д-р Мария Калинкова, ендокринолог