Защо цинкът е важен за функционирането на щитовидната жлеза?

Защо цинкът е важен за функционирането на щитовидната жлеза?

Цинкът играе ключова роля в поддържането на здравето на щитовидната жлеза и е съществен за нейното правилно функциониране.

  • Щитовидната жлеза е отговорна за производството на важни хормони, които регулират енергийния баланс и метаболизма в организма. Тироксинът, основният щитовиден хормон, се синтезира от аминокиселината тирозин с участието на цинк.
  • Цинкът е необходим за активирането на ензимите, които участват в превръщането на неактивната форма на тирозин в активния щитовиден хормон тироксин. Без цинк този процес може да бъде нарушен, което може да доведе до намалена продукция на щитовидни хормони и дисбаланс в организма.
  • Освен това, цинкът също така подпомага транспорта на щитовидните хормони в тъканите, където те участват в регулирането на метаболизма, на сърдечната дейност, температурата на тялото и други важни функции. 

Нивата на цинк в организма могат да влияят на ефективността на щитовидната жлеза и да се отразят върху общото здравословно състояние.

  • Затова е важно да се поддържа подходящото ниво на цинк в организма, чрез консумиране на храни, богати на цинк, като пшеница, ядки, семена, месо и риба или чрез прием на цинкови добавки при нужда. 
  • Поддържането на оптималното ниво на цинк може да помогне за подобряване на функционирането на щитовидната жлеза и поддържане на здравословен метаболизъм в организма.

Д-р Мария Калинкова, ендокринолог